Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των Βρυξελλών κατά της μεταρρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας.

Η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση διαλύοντας ομάδα διαδηλωτών που ενεπλάκη σε μικροεπεισόδια.

Οι διαδηλωτές -περίπου 60.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία- είχαν αρχίσει να διαλύονται κοντά στον Γκαρ ντι Μιντί των Βρυξελλών όταν καμιά εκατοστή ταραξίες εκτόξευσαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών που απάντησαν με νερό υπό πίεση. Ορισμένοι από αυτούς είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μαντίλια ή με αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση που οργάνωσαν τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Βελγίου ήταν ειρηνικό.

Οι συγκεντρωμένοι που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από κάθε γωνιά της χώρας, κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Όχι στην εβδομάδα των 45 ωρών», «Μην αγγίζετε τις συντάξεις μας» και «Όχι στην (εργασιακή) ευελιξία».

Τα συνδικάτα, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως το PS ή το Κόμμα των Εργατών (PTB, ριζοσπαστική αριστερά), τάσσονται κατά της αναγωγής του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση, κάτι που θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους εβδομάδες εργασίας 45 ωρών, ακολουθούμενες από περιόδους με μειωμένο ωράριο εργασίας.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ έχει λάβει μέτρα που ενόχλησαν ιδιαίτερα τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ήταν το προσωρινό πάγωμα των μισθών και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μέχρι το 2030.

Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων –απεργίες και διαδηλώσεις– μέχρι το φθινόπωρο.