Ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση του πλαισίου αρχών της πολιτικής του κόμματος ανακοίνωσε ότι θα δώσει στον Μπέρνι Σάντερς το Δημοκρατικό Κόμμα, στο πλαίσιο προσπάθειας να ξεπεραστεί η ένταση ανάμεσα στο στρατόπεδου του υποψηφίου και της ηγεσίας του κόμματος την οποία ο Σάντερς κατηγορεί ότι ευνοεί την Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα.

Ο Σάντερς επιμένει στην παραμονή του στον προεκλογικό αγώνα έναντι της Χίλαρι Κλίντον, παρά το γεγονός ότι έχει ρεαλιστικά ελάχιστες ελπίδες να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων κι ενώ πλησιάζουμε προς την ολοκλήρωση των προκριματικών εκλογικών κύκλων.

Η τάση διαίρεσης των Δημοκρατικών έρχεται σε αντίθεση με τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπου οι ηγετικοί κύκλοι αρχίζουν σταδιακά να συντάσσονται πίσω από την υποψηφιότητα του Ντόναλτ Τραμπ, καθώς ο ίδιος γίνεται περισσότερο «προεδρικός», αναφέρει το Reuters.

Ο Σάντερς και η επιτροπή δεοντολογίας

Η επιμονή του Σάντερς να μην αποχωρήσει φαίνεται να αποδίδει, καθώς ο γερουσιαστής από το Βερμόντ θα επιλέξει πέντε μέλη της 15μελούς επιτροπής που θα καταρτίσει το πλαίσιο πολιτικών αρχών και ιδεολογίας, κατά τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου στην Φιλαδέλφεια. Ο Σάντερς θα έχει λόγο στη σύνθεση της επιτροπής, ακόμη κι αν δεν είναι υποψήφιος.

Η Κλίντον θα ορίσει έξι μέλη της ίδιας επιτροπής. Σε ανακοίνωση των Δημοκρατικών διευκρινίστηκε ότι ο καθορισμός του αριθμού των μελών της επιτροπής ανά υποψήφιο προσδιορίστηκε επί τη βάσει των αποτελεσμάτων των υποψηφίων στους προκριματικούς μέχρι σήμερα, «προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αντιπροσώπευση, αλλά και συμμετοχή στην ιστορία του κόμματος», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Τα τελευταία τέσσερα μέλη της επιτροπής θα επιλεγούν από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Βάσερμαν Σουλτς.

Επικριτική στάση

Οι κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος επιτρέπουν στην Βάσερμαν να επιλέξει και τα 15 μέλη της επιτροπής. Ωστόσο, η συμμετοχή του Σάντερς στη διαδικασία επιλογής των μελών εντάσσεται στο πλαίσιο κατευναστικών κινήσεων της ηγεσίας προς τον ίδιο, αλλά και προς τους υποστηρικτές του. Στο μεταξύ, ο Σάντερς εξακολουθεί να διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία με αμείωτη ένταση, ενώ αυτές τις ημέρες δραστηριοποιείται προεκλογικά στην Καλιφόρνια, όπου και θα διεξαχθεί σημαντικός προκριματικός κύκλος, στις 7 Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς έχει πράξει τα ελάχιστα προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις του με την ηγεσία των Δημοκρατικών, ενώ έγινε μέλος του κόμματος το 2015, καθώς είχε θητεία άνω των δύο δεκαετιών ως ανεξάρτητος στη Γερουσία.

Παράλληλα, ο ίδιος συντήρησε το κλίμα πολιτικής έντασης, δηλώνοντας το Σαββατοκύριακο ότι θα υποστηρίξει το Δημοκρατικό αντίπαλο της Βάσερμαν στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Φλόριντα.

Χθες, επανέλαβε την κριτική που ασκεί στη Χίλαρι Κλίντον, για την οποία υποστηρίζει ότι είναι επιρρεπής στην επιρροή των μεγάλων εταιρικών κοινοπραξιών που έχουν χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία της, παρά το γεγονός ότι η ίδια το αρνείται.

Η δημοκρατία δεν είναι πάντα ήσυχη κι ευγενική

Ο Σάντερς δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press ότι αν οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος ανοίξουν τις πόρτες της κεντρικής διάσκεψης «στους εργαζόμενους και στους νέους ανθρώπους και καλλιεργηθεί η δυναμική που χρειάζεται το κόμμα, τότε, θ’ ανατραπούν πολλά. Η δημοκρατία δεν είναι πάντα ήσυχη, ευχάριστη κι ευγενική, αλλά αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει ν’ ακολουθήσει το Δημοκρατικό Κόμμα» προσέθεσε με νόημα ο ίδιος.

Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον σχολίασε θετικά τη συμμετοχή του Σάντερς στο κεντρικό συνέδριο, περιγράφοντας το κόμμα ως «πολυσυμμετοχικό».

«Η Χίλαρι Κλίντον είναι δεσμευμένη στην αποδοχή διαφορετικών ιδεών και θέσεων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μπράιαν Φάλον σε ανακοίνωσή του.

Ο Σάντερς ασκεί σκληρή κριτική στην Κλίντον για τη στάση της υπέρ του Ισραήλ, ενώ προχώρησε στην επιλογή ενός ακτιβιστή των Παλαιστινίων και ενεργού περιβαλλοντιστή, μεταξύ των μελών που θα επιλέξει για την επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος.

Η «εκ των πραγμάτων» προεδρική υποψήφια

Από τη μεριά της, η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι θεωρεί τον εαυτό της ως τον «εκ των πραγμάτων» προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ σταδιακά στρέφει την πολιτική προσοχή της κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο χαρακτηρίζει «νταή», ενώ παράλληλα καλεί τους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς να συνταχθούν μαζί της και να την υποστηρίξουν.

Υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητα της Κλίντον ότι η ίδια θα είναι η προεδρική υποψήφιος των Δημοκρατικών, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής της εκστρατείας δήλωσαν ότι δε θα συμμετέχει σε προεκλογική «τηλεμαχία» με τον Σάντερς στην Καλιφόρνια, που θα φιλοξενούσε το κανάλι Fox News, παρά το γεγονός ότι είχε προηγούμενα συμφωνήσει.

Προσωπικές επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, κλιμακώνει την άσκηση της κριτικής του κατά της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον αναφορικά με τις σχέσεις τους με τις γυναίκες, χρησιμοποιώντας ρητορική που δε συνηθίζεται στις προεκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δημοσιοποίησε τη Δευτέρα βίντεο στο Διαδίκτυο που παρουσιάζει πλάνα με τον Μπιλ Κλίντον και ηχητικό απόσπασμα γυναικών να δηλώνουν ότι τις έχει προσβάλει, ενώ προς το τέλος ακούγεται το γέλιο της Χίλαρι Κλίντον.

Παρά το γεγονός ότι οι φωνές όλων των γυναικών δεν έχουν αναγνωριστεί μία από τις φωνές ανήκει στη Χουανίτα Μπρόαντρικ σε συνέντευξή της στο NBC, το 1999. Στη συνέντευξη αυτή, η πρώην προϊσταμένη νοσηλεύτρια κατηγόρησε τον Μπιλ Κλίντον ότι τη βίασε σ’ ένα ξενοδοχείο στο Λιτλ Ροκ στο Αρκάνσας, το 1978. Ο δικηγόρος των Κλίντον Ντέιβιντ Κένταλ είχε δηλώσει το 1999 ότι η καταγγελία ήταν ψευδής.

Τόσο η Χίλαρι, όσο και ο Μπιλ Κλίντον δεν έχουν σχολιάσει την κριτική που τους ασκεί ο Τραμπ στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ αποφεύγουν ν’ απαντήσουν στις προσωπικές επιθέσεις, που δέχονται. Η Χίλαρι Κλίντον δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τους ευάλωτους Αμερικανούς, από τις προτάσεις του Τραμπ. «Τα οικονομικά του Τραμπ είναι μια συνταγή για μείωση μισθών, λιγότερες δουλειές και αύξηση του χρέους. Θα χρεοκοπήσει την Αμερική, όπως χρεοκόπησε τις εταιρίες του. Αναρωτηθείτε: ‘Πως είναι δυνατόν κάποιος να χάσει χρήματα, ενώ διαχειρίζεται ένα καζίνο;]» αναρωτήθηκε η Κλίντον.

Απορρίπτοντας την τηλεμαχία

H Χίλαρι Κλίντον προτιμάει να εκμεταλλευτεί καλύτερα το χρόνο της σε δραστηριότητες της προεκλογικής της εκστρατείας και προσπαθώντας να έχει άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους. Υπό τη λογική αυτή φαίνεται ν’ ακύρωσε τη συμμετοχή της στην τηλεμαχία του Fox News με τον Μπέρνι Σάντερς στην Καλιφόρνια, παρά το γεγονός ότι είχε (αρχικά) δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει.

«Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για τη Χίλαρι Κλίντον να συμμετέχει σε δραστηριότητες της προεκλογικής εκστρατείας και να έχει άμεση επικοινωνία με τους ψηφοφόρους σε όλη την Καλιφόρνια. Παράλληλα, θα πρέπει να προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Λευκός Οίκος θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το επιτελείο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Ο Σάντερς από την πλευρά του είχε επίσης δεχτεί να συμμετέχει στην τηλεοπτική συζήτηση, μετά από μια σειρά θερμών φραστικών επιθέσεων στην πέμπτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη.

«Είμαι απογοητευμένος, αλλά όχι έκπληκτος από την απροθυμία της Χίλαρι Κλίντον να συζητήσει πριν από τον πιο κρίσιμο και μεγαλύτερο προκριματικό κύκλο για την επιλογή προεδρικού υποψηφίου» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάντερς.

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ επιμένει να ασκεί σκληρή κριτική στη Χίλαρι Κλίντον, παρά το γεγονός ότι η ίδια προηγείται ουσιαστικά σε αριθμό εκλεκτόρων.

«Το Fox News εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόρριψη της πρόσκλησης μας από την Χίλαρι Κλίντον. Ειδικότερα, όταν η προκριματική κούρσα είναι σε εξέλιξη κι ενώ προηγούμενα είχε συμφωνήσει για τη συμμετοχή της στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη, πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών στην Καλιφόρνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπιλ Σάμον, αντιπρόεδρος του τηλεοπτικού δικτύου Fox News.

Παιχνίδι με πολιτικούς όρους

Οι τελευταίες εξελίξεις στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υποδεικνύουν ότι η ηγεσία αναγνωρίζει το σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής του Μπέρνι Σάντερς και των υποστηρικτών του, τον οποίο ωστόσο εξακολουθεί να θεωρεί «ξένο σώμα» εξαιτίας της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής πορείας του και προσπαθεί να τον ενσωματώσει.

Είναι γεγονός επίσης ότι ο γερουσιαστής από το Βερμόντ επιδιώκει τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής επιρροής του κόμματος προς τους εργαζόμενους, αλλά και τη μεσαία τάξη της αμερικανικής κοινωνίας, επικρίνοντας τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί με τους οικονομικά έχοντες που υποστηρίζουν την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών.

Η κίνηση της ηγεσίας να του δώσει λόγο στον καθορισμό της πολιτικής πλατφόρμας του κόμματος στο κεντρικό συνέδριο ενισχύει την τάση της πολυσυλλεκτικότητας, ενώ μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για τις εξελίξεις τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο διεξαγωγής της κεντρικής προεκλογικής εκστρατείας στον ορίζοντα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, το γεγονός της σταδιακής σύνταξης της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων γύρω από την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ότι ο ίδιος προσαρμόζεται περισσότερο προς την «παραδοσιακή φυσιογνωμία» των προεδρικών υποψηφίων του κόμματος.

Ωστόσο, οι προσωπικές επιθέσεις που πραγματοποιεί κατά της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον υπενθυμίζουν σε όλους τον παλιό του εαυτό.

Από την άλλη μεριά, στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας είναι βέβαιο ότι η Χίλαρι Κλίντον, αλλά και οι πιέσεις από τους ηγετικούς κύκλους των Ρεπουμπλικάνων, θα ωθήσουν τον Τραμπ να μιλήσει με πολιτικούς όρους, προδιαγράφοντας τις επιλογές του.