Η Γερμανία επιθυμεί να δώσει το 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας, Γκερτ Μίλερ, είπε ότι οι μηχανισμοί της ΕΕ για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν αρκούν και πρότεινε τον διορισμό ειδικού επιτρόπου, αρμόδιου για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το Προσφυγικό, καθώς και για την αντιμετώπιση άλλων παγκόσμιων ανθρωπιστικών προκλήσεων.

«Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με νέα εργαλεία και η πρότασή μου σχετικά με την προσφυγική κρίση είναι να μετατοπιστεί το 10% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, προκειμένου να δοθεί απάντηση στην κρίση» είπε ο Μίλερ, μιλώντας στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρόταση του Μίλερ έρχεται εν μέσω επικρίσεων που έχει δεχτεί η ΕΕ για τη διαχείριση του Προσφυγικού.

Πέρυσι τον Απρίλιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν να στοχεύσουν τα δίκτυα των Λίβυων ακτιβιστών, επιχείρηση που ξεκίνησε τελικά τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο, τα κράτη – μέλη της ΕΕ υποσχέθηκαν να ανακατανείμουν 120.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, υπόσχεση που επανέλαβαν τον Μάρτιο. Λιγότερο από το 1% αυτού του αριθμού έχει μετακινηθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τον Ιανουάριο, ευρωπαίοι και δυτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν να στείλουν δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου διαμένουν πρόσφυγες. Όπως αναφέρει ο Guardian, μόνο το ένα έκτο των χρημάτων αυτών έχει δοθεί.

Ο γερμανός υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Δεν μπορούμε απλά να πηγαίνουμε από τη μία Σύνοδο στην άλλη, δίνοντας υποσχέσεις που δεν τηρούμε».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι τρία άτομα έχουν αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες όσον αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης (η Φεντερίκα Μογκερίνι για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών από τη Λιβύη, ο Φρανς Τίμερμανς για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ως αρμόδιος του μεταναστευτικού.

Ο Μίλερ πρότεινε να αναλάβει καθήκοντα διαχείρισης της κρίσης ένας και μόνο άνθρωπος. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος θα έχει δικαιοδοσία επί του 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ (περίπου 10 δισ. ευρώ).

«Χρειαζόμαστε έναν και μόνο επίτροπο, υπεύθυνο για όλες αυτές τις κρίσεις. Χρειαζόμαστε μόνο ένα ταμείο 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργηθεί με τη μεταφορά κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ» τόνισε ο Μίλερ.