Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε τη Δευτέρα ότι εξέφρασε την ανησυχία της στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για άρση της ασυλίας βουλευτών.

«Ξεκαθάρισα στη σημερινή συζήτηση ότι πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, χρειαζόμαστε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και χρειαζόμαστε ισχυρό Κοινοβούλιο» είπε η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.

«Και φυσικά, η απόφαση της άρσης της ασυλίας για έναν στους τέσσερις βουλευτές στο τουρκικό Κοινοβούλιο είναι κάτι που προκαλεί βαθιά ανησυχία. Το ξεκαθάρισα αυτό στον τούρκο πρόεδρο» τόνισε η Μέρκελ.

Με την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων σε βάρος 138 βουλευτών, από τους οποίους οι 50 είναι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις προτού εγκριθεί η ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.