Με μεγάλη αγωνία, όχι μόνο στην ίδια την Αυστρία, αλλά και στο εξωτερικό, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση αργά το απόγευμα στη Βιέννη, του τελικού αποτελέσματος του χθεσινού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, έπειτα από την καταμέτρηση και των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων που ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες και θα επηρεάσει καθοριστικά το αρχικό αποτέλεσμα από την χθεσινοβραδινή καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα συνολικά 10.500 εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων, το αποτέλεσμα ως προς τον νικητή θα είναι οριακό, είτε θα πρόκειται για τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ — που στην καταμέτρηση μόνον των ψηφοδελτίων της κάλπης προηγείται με 51,9% — είτε για τον υποψήφιο των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, του οποίου το ποσοστό στην κάλπη ανέρχεται στο 48,1%.

Στην ιστοσελίδα του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ δημοσιεύονται τα τρέχοντα αποτελέσματα της καταμέτρησης των επιστολικών ψηφοδελτίων, από τα οποία, στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) — και ενώ είχαν φθάσει στο υπουργείο Εσωτερικών τα 67 από τα συνολικά 117 αποτελέσματα καταμέτρησης επιστολικών ψήφων — διαπιστώνεται ένα προβάδισμα στις επιστολικές ψήφους, με ποσοστό 60%, για τον υποψήφιο των Πράσινων, ο οποίος σ’ αυτή τη βάση έχει καλές πιθανότητες να αναστρέψει υπέρ του, το αποτέλεσμα της κάλπης.

Βέβαια, από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επισημαινόταν νωρίς το απόγευμα πως η εξαγωγή συμπερασμάτων, από αυτά τα επί μέρους αποτελέσματα, για το τελικό αποτέλεσμα και την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, είναι αφερέγγυα.

Το υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να ανοίξει από τις 16:30 ώρα Ελλάδας τις πύλες του, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η ανακοίνωση του επίσημου τελικού αποτελέσματος από τον νέο Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής ώρα της ανακοίνωσης.

Σε εκλογικό θρίλερ έχουν μετατραπεί οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

Σε εκλογικό θρίλερ έχουν μετατραπεί οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία που θα κρίνουν εάν η χώρα θα γίνει η πρώτη της Ευρώπης με ηγέτη ακροδεξιό πολιτικό.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ποσοστό 51,9%, έναντι 48,1% του πρώην ηγέτη των Πρασίνων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνουν οι επιστολικές ψήφοι και θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων επέλεξε τις επιστολικές ψήφους. Αυτές οι ψήφοι -σχεδόν 900.000- θα καταμετρηθούν τη Δευτέρα και το τοπίο δεν θα ξεκαθαρίσει μέχρι τότε.

Και οι δύο υποψήφιοι παραδέχθηκαν ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι αύριο, Δευτέρα, για τα τελικά αποτελέσματα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις έδιναν προβάδισμα πότε στον έναν υποψήφιο, πότε στον άλλο ή τους έφερναν να συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό.

Σε περίπτωση που ο Χόφερ -ο οποίος κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών- νικήσει, τότε θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός ηγέτης της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, μεγαλύτερη από ό, τι στον πρώτο γύρο στις 24 Απριλίου, καταγράφεται η συμμετοχή στον σημερινό δεύτερο γύρο των αυστριακών εκλογών, σε ποσοστό 71,8%, έναντι του 68,5% στον πρώτο γύρο, ενώ ένα χάσμα στα ποσοστά διαπιστώνεται μεταξύ των επαρχιακών και των αστικών περιοχών, όπου στην πρώτη περίπτωση φαίνεται να προηγείται ο Νόρμπερτ Χόφερ και στη δεύτερη ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.

Στη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης που δίχασε τη χώρα, ο 45χρονος Χόφερ και ο 72χρονος Βαν ντερ Μπέλεν συγκρούστηκαν σε μια σειρά βασικών θεμάτων, όπως η προσφυγική κρίση και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP).

H προεδρική μάχη έχει ήδη φέρει, από τον πρώτο γύρο, πολιτική καταιγίδα στη Βιέννη: Η καταβαράθρωση των υποψηφίων των δύο μεγάλων κυβερνώντων κομμάτων (ο καθένας τους ξεχωριστά είχε πάρει μόλις 11%) είχε δείξει τις ρωγμές στη βάση των λεγόμενων «συστημικών» κομμάτων και την έκταση της αποδυνάμωσης ειδικά των Σοσιαλδημοκρατών -ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παραίτηση του καγκελαρίου Φάιμαν.

Ήταν η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που τα δύο βασικά κόμματα μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Για τους αναλυτές οι ψηφοφόροι του Νόρμπερτ Χόφερ, τον προτίμησαν, καθώς εκτιμούν πως υπήρχε έως τώρα χειροτέρευση της προσωπικής τους κατάστασης και της γενικότερης κατάστασης, ενώ οι ψηφοφόροι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν φέρεται να ατενίζουν περισσότερο με αισιοδοξία το μέλλον και να πιστεύουν σε βελτίωση της κατάστασής τους.

Σε πρώτες δηλώσεις της, η αρχηγός των Πράσινων Εύα Γκλαβίσνικ τόνισε πως ευελπιστεί σε μία επικράτηση τελικά του υποψηφίου του κόμματός της, ο οποίος, όπως τόνισε θα είναι «ο πρόεδρος για την Αυστρία», ο οποίος επιθυμεί η χώρα να παίζει έναν διεθνή ρόλο, δεν θέλει τη διάσπαση της χώρας και τον οποίο τον έχει στηρίξει ένα ευρύ κίνημα που ήθελε να αποτρέψει μία εκλογή του Νόρμπερτ Χόφερ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, κάνοντας λόγο για «θαυμάσια επιτυχία» του υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ, λέγοντας ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, αποτελεί «νίκη της δημοκρατίας, στην οποία ο λαός θέλει άμεση συμμετοχή με δεσμευτικά δημοψηφίσματα».

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά, «είμαστε πια στο κέντρο της κοινωνίας»

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ πανηγυρίζει για την έκβαση της κάλπης, με τον αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να μιλά για «ιστορικό αποτέλεσμα» και να διατρανώνει πως «σε κάθε περίπτωση έχουμε νικήσει, βρισκόμαστε πλεόν στο κέντρο της κοινωνίας».

Για πολλούς, ο 45χρονος Χόφερ (που είχε καλλιεργήσει την εικόνα του «φιλικού ακροδεξιού», σε αντίθεση με τον ίδιο τον κομματικό του αρχηγό) θεωρείται το «μακρύ χέρι» του Στράχε.

Τα όσα είπε ο ίδιος ο Χόφερ τη νύχτα προς Δευτέρα δείχνουν και την στάση του και το πόσο ενισχυμένη αισθάνεται πλέον η ευρωσκεπτικιστική ακροδεξιά στη Βιέννη: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι να είμαι αύριο πρόεδρος της Αυστρίας. Το δεύτερο να είναι σε δύο χρόνια καγκελάριος ο Στράχε και, επιπλέον, σε τέσσερα χρόνια θα είμαι πρόεδρος».