Πλησιάζοντας στη μάχη του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε -σε σχέση με όσους μιλούν για μεταναστευτικό κύμα προς τη Βρετανία από την Τουρκία- πως η Άγκυρα θα χρειαστεί «δεκαετίες» για να είναι έτοιμη για ένταξη.

«Με το ρυθμό που προχωρούν τα πράγματα, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το 3000 για να δούμε την Τουρκία να εντάσσεται» είπε χαρακτηριστικά την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ενδεικτικά, το πρωτοσέλιδο της Sunday Express -που πρόσκειται στο UKIP- έγραφε την Κυριακή πως «δώδεκα εκατομμύρια Τούρκοι λένε πως θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και είναι «βασικά άνεργοι και φοιτητές».

Ψήφος υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ψήφος για να επιτραπεί σε ανθρώπους από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία «να έρθουν ελεύθερα στην πατρίδα μας όταν η χώρα τους σύντομα θα έχει ενταχθεί στην ΕΕ. Πολλές από τις χώρες αυτές έχουν υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας καθώς και προβλήματα με συμμορίες και τρομοκρατικούς πυρήνες» επέμεινε η υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Πένι Μόρντοντ, εκ των υπουργών της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον που υποστηρίζουν το Brexit.

Ερωτηθείσα την Κυριακή από το BBC, η Μόρντοντ πρόσθεσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ μέσα σε οκτώ χρόνια και το Ηνωμένο Βασίλειο «να μην είναι σε θέση να αντιταχθεί».

«Αυτό είναι εντελώς εσφαλμένο. Όπως όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ, έχουμε δικαίωμα βέτο σε κάθε νέα ένταξη. Αυτό είναι γεγονός» απάντησε ο Ντέιβιντ Κάμερον μερικά λεπτά αργότερα από το ITV, αποκηρύσσοντας δημόσια τη θέση της υπουργού του.

«Το γεγονός ότι η εκστρατεία του ‘Leave’ (της εξόδου από την ΕΕ) κάνει λάθος στο θέμα αυτό δημιουργεί ερωτήματα για την αξιοπιστία τους» πρόσθεσε.

«Βέτο; Ο κ. Κάμερον έχει πει πως θέλει να ανοίξει τον δρόμο της Άγκυρας στις Βρυξέλλες» αντέδρασε στο Twitter ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, αναρτώντας ένα άρθρο από το 2010 στο οποίο ο Κάμερον κάνει τη δήλωση αυτή.

Η μετανάστευση αποτελεί μαζί με την οικονομία το κύριο διακύβευμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.