Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη θα «ξεπληρώσουν» το κόστος υποδοχής τους στο διπλάσιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian, επικαλούμενος έκθεση ΜΚΟ και δεξαμενής σκέψης.

Σύμφωνα με τον πρώην οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της Κομισιόν, Φιλίπ Λεγκρέν, η άφιξη των προσφύγων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ θα βελτιώσουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα δημόσια οικονομικά.

Επικαλούμενος παλαιότερες μελέτες, ο Λεγκρέν σημειώνει ότι η έλευση των προσφύγων δεν αναμένεται να μειώσει τους μισθούς ή να αυξήσει την ανεργία για τους πολίτες των χωρών στις οποίες διαμένουν.

Επίσης, ο Λεγκρέν υπολογίζει ότι ενώ η απορρόφηση των προσφύγων θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 69 δισ. ευρώ ανάμεσα στο 2015 και το 2020, την ίδια περίοδο οι πρόσφυγες θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 126.6 δισ. ευρώ -αναλογία σχεδόν δύο προς ένα.

«Επενδύοντας ένα ευρώ στην υποδοχή προσφύγων μπορεί να αποφέρει σχεδόν δύο ευρώ σε οικονομικά οφέλη μέσα σε πέντε χρόνια» καταλήγει η έκθεση Εργασία Προσφύγων: Ανθρωπιστική Επένδυση που Παράγει Οικονομικά Μερίσματα.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το Tent Foundation, μία ΜΚΟ που έχει στόχο να βοηθήσει τους εκτοπισμένους και από το Δίκτυο Ανοιχτής Οικονομικής Πολιτικής, ένα νέο thinktank.