Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατακεραύνωσε τις δυτικές χώρες, υποστηρίζοντας ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τους ομοφυλόφιλους και τα δικαιώματα των ζώων από τη μοίρα των προσφύγων από τη Συρία.

Μιλώντας σε τελετή στα βόρειο-δυτικά της Τουρκίας την Παρασκευή, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι διαθέτει μια νοοτροπία που είναι «απομεινάρι της δουλείας και της αποικιοκρατίας».

«Ντροπή σε όσους στη Δύση εκτρέπουν την ευαισθησία τους στις λεγόμενες ελευθερίες, τα δικαιώματα και τους κανόνες δικαίου που φαίνονται στη συζήτηση για τους γάμους ομοφυλοφίλων, μακριά από τις γυναίκες, τα παιδιά και τους αθώους από την Συρία που έχουν ανάγκη από βοήθεια», είπε ο Ερντογάν.

«Ντροπή σε όσους εκτρέπουν τις ευαισθησίες τους στον ζωτικό χώρο των φαλαινών στις θάλασσες, στις φώκιες, [και] στις χελώνες μακριά από το δικαίωμα στη ζωή των 23 εκατομμυρίων Σύρων. Ντροπή σε αυτούς που βάζουν την ασφάλειά τους, την ευημερία [και] τις ανέσεις τους μπροστά από τον αγώνα των άλλων ανθρώπων για να επιβιώσουν», πρόσθεσε.

«Ντροπή για τις νοοτροπίες της εποχή της δουλείας και της αποικιοκρατίας που ενδιαφέρονται πρώτα για τα χρήματα που έχουν οι πρόσφυγες στα πορτοφόλια τους, και για τα κοσμήματα στα χέρια τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σχέδιο της Δανίας νωρίτερα αυτό το χρόνο να κατασχέσει τα τιμαλφή από νεοφερμένους πρόσφυγες για να καλύψει το κόστος της φροντίδας γι΄αυτούς.

Περίπου 2,7 εκατομμύρια Σύροι οι οποίοι εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο στεγάζονται σε καταυλισμούς εντός της Τουρκίας.

Η συριακή σύγκρουση, η οποία μαίνεται από το 2011, έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους – το ένα έκτο του πληθυσμού της χώρας – να αναζητήσουν ασφάλεια σε άλλες χώρες, στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση σε ένα τέταρτο του αιώνα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα τελευταία αντιδυτικά σχόλια του Ερντογάν εντάσσονται σε μια αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ζητάει από την Τουρκία να τροποποιήσει τους αντι-τρομοκρατικούς νόμους της για να εξασφαλίσει ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη για τους Τούρκους πολίτες.