Μία ημέρα μετά την 50ή επέτειο της Πολιτιστικής Επανάστασης τοιυ Μάο, η επίσημη εφημερίδα του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος έσπασε τη σιωπή γύρω από το ζήτημα και προχώρησε σε μία παθιασμένη… διατράνωση της ήδη επίσημης «ετυμηγορίας» για την ταραγμένη περίοδο: «Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη ενός λάθους όπως η Πολιτιστική Επανάσταση» γράφει η εφημερίδα.

Η επέτειος ήταν τη Δευτέρα και πέρασε… σιωπηρά στην Κίνα, χωρίς επίσημες αναφορές. Την Τρίτη ωστόσο, η επίσημη εφημερίδα του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας (CPC), η People’s Daily δημοσίευεσε κεντρικό άρθρο που προσυπέγραφε με θέρμη τη θέση που έχει ήδη πάρει το Κόμμα.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τα διδάγματα της Πολιτιστικής Επανάστασης» γράφει το άρθρο.«Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί η τέλεση ενός λάθους όπως εκείνο της Πολιτιστικής Επανάστασης» τονίζει το άρθρο.

Λέγοντας πως η ετυμηγορία του 1981, οπότε και το Κόμμα είχε επισήμως αποφανθεί πως η Πολιτιστική Επανάσταση ήταν «σοβαρό λάθος» του Μάο, ήταν «ακλόνητα επιστημονική», το άρθρο υπογράμμισε πως η περίοδος εκείνη «δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα «δεξιά» ή τα «αριστερά» ώστε να γίνουν παρεμβάσεις».

«Η Κίνα δεν έχει φτάσει ποτέ πιο κόντά από ό,τι τώρα στον στόχο της μεγάλης ανανέωσης του κινεζικού λαού» τονίζει το άρθρο, λέγοντας πως η χώρα πρέπει να μείνει «αδιάσπαστα ενωμένη» γύρω από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.