Μια έφηβη Καθολική κοπέλα που προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ αποβλήθηκε από το σχολείο της στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, διότι φορούσε πολύ μακριά φούστα.

Ο λυκειάρχης του σχολείου στο Montereau-Fault-Yonne είπε στην 16χρονη μαθήτρια ότι το μήκος της φούστας της σήμαινε ότι είναι ένα «επιδεικτικό θρησκευτικό σύμβολο» – κάτι που απαγορεύεται στα δημόσια σχολεία στη Γαλλία από το 2004.

Μια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο με τους γονείς της μαθήτριας για να επιλυθεί η διαφορά, μετά από αύξηση παρόμοιων περιστατικών σε άλλα γαλλικά σχολεία πέρυσι.

Οι μακριές φούστες αν φοριούνται ως μια δήλωση μόδας επιτρέπονται στα γαλλικά σχολεία. Αλλά μακριές φούστες που φοριούνται ως σημάδι της πίστης στο Ισλάμ – ή σε οποιαδήποτε άλλη θρησκεία – μπορεί να παραβαίνουν τον νόμο του 2004 που επιβάλλει την αρχή ότι τα δημόσια σχολεία είναι κοσμικά.

Το κορίτσι κατονομάζεται μόνο ως Κ De Sousa, Γαλλίδα πορτογαλικής καταγωγής. Προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, με την ευλογία της οικογένειάς της, πριν από ένα χρόνο. Το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα διερεύνησε αν η μαθήτρια ανήκει σε κάποια ριζοσπαστική ισλαμική κίνηση και αποφάνθηκε αρνητικά.

Η μητέρα της μαθήτριας δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό L’Obs: «Η κόρη μου σέβεται τον νόμο. Σέβομαι τη θρησκεία της. Μέχρι τώρα, το σχολείο δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίον ντύνεται».

Η Κ De Sousa φοράει μαντίλα δημοσίως, αλλά την βγάζει όταν φτάνει στο σχολείο, όπως απαιτεί η νομοθεσία του 2004. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μετά από σειρά διενέξεων στα γαλλικά σχολεία σχετικά με τη χρήση της μαντίλας. Διευρύνθηκε για να απαγορεύσει όλα τα «επιδεικτικά θρησκευτικά σύμβολα», ώστε να μην στιγματιστεί το Ισλάμ.

Κάποια, πολύ λίγα, σχολεία στη Γαλλία έχουν αρχίσει να ερμηνεύουν τις μακριές φούστες σε μουσουλμάνες μαθήτριες ως θρησκευτικό σύμβολο. Τα περισσότερα σχολεία τις επιτρέπουν.