Συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει στις 18.00 το απόγευμα ο Αχμέτ Νταβούτογλου, εν μέσω έντονης φημολογίας για σύννεφα στις σχέσεις των δύο ανδρών που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, ωστόσο μεταφέρθηκε μία ημέρα νωρίτερα στη σκιά των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων, με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι από αυτήν κρίνεται το πολιτικό μέλλον του κ. Νταβούτογλου.

Λίγο πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε ξεκαθαρίσει στη Hurriyet ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση. Επιπλέον, ο κ. Νταβούτογλου σε δημόσιες δηλώσεις του χτες είχε ξεκαθαρίσει πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα, θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση όσο υψηλά κι αν βρίσκεται αυτή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον «δίκαιο αγώνα» του κόμματός του και να μην απογοητεύσει τους συναγωνιστές του.

Τα προβλήματα για τον Νταβούτογλου πύκνωσαν κατά την πρόσφατη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στις 29 Απριλίου, όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.

Ψίθυροι για κρίση στις σχέσεις των δύο ανδρών ακούστηκαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι πρώην συμπαθούντες του Ερντογάν ομολογούν ότι «δεν τον διάβασαν σωστά», εκφράζοντας πλέον την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Νταβούτογλου.