Στις κάλπες συρρέουν σήμερα Πέμπτη εκατομμύρια Βρετανοί για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων σε πολλές πόλεις, με μεγαλύτερο έπαθλο τη δημαρχία του Λονδίνου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση του εκλογικού σώματος πριν το επερχόμενο δημοψήφισμα για παραμονή ή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που απέχει πλέον λιγότερο από οκτώ εβδομάδες.

Οι εκλογές αποτελούν πρόκληση τόσο για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο πριν το δημοψήφισμα, όσο και για το νέο ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αντιμετωπίζει την πρώτη εκλογική του δοκιμασία ως επικεφαλής.

Ο «συντηρητικός» Ζακ Γκόλντσμιθ και ο πακιστανικής καταγωγής «εργατικός» Σαντίκ Χαν είναι οι δυο βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου του Λονδίνου.

Την ίδια μέρα οι Σκοτσέζοι, οι Ουαλοί και οι Βορειοϊρλανδοί θα εκλέξουν τα νέα κοινοβούλιά τους και θα ανανεωθούν 124 δημοτικά συμβούλια στην Αγγλία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 23:00.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο 45χρονός Σαντίκ Χαν προηγείται του Γκόλντσμιθ με μια «άνετη διαφορά» της τάξεως των 11 ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με τους ειδικούς του ινστιτούτου YouGov.

Αν ο Χαν καταφέρει να διαδεχθεί τον νυν δήμαρχο Τzσόνσον θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Πάντως, αρκετά στελέχη του συντηρητικού κόμματος αποδίδουν στον Χαν διασυνδέσεις με ακραίους μουσουλμάνους, κάτι που ενστερνίζεται και ο 41χρονος Γκόλντσμιθ προκειμένου να καλύψει τη διαφορά

Ο ίδιος όπως είναι φυσικό, απορρίπτει τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

.