Χάπια ιωδίου που μπορούν να προλάβουν τον καρκίνο του θυρεοειδή σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος θα διανεμηθούν σε ολόκληρο τον πληθυσμό του Βελγίου, το οποίο νωρίτερα είχε απορρίψει γερμανικό αίτημα να κλείσει προσωρινά δύο αντιδραστήρες για λόγους ασφάλειας.

Έπειτα από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011, «όλες οι χώρες έχουν αναθεωρήσει τα σχέδιά τους για περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος» δήλωσε στη βελγική τηλεόραση η υπουργός Υγείας Μάγκι ντε Μπλοκ.

Μέχρι σήμερα, εξήγησε, χάπια ιωδίου διανέμονταν μόνο σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από κάθε αντιδραστήρα, η οποία αυξάνεται τώρα στα 100 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό βελγικού εδάφους που δεν καλύπτεται από το μέτρο, αν λάβει κανείς υπόψη και τους αντιδραστήρες γειτονικών χωρών.

Το Βέλγιο, αναφέρει το BBC, έχει επτά αντιδραστήρες μοιρασμένους σε δύο πυρηνικά εργοστάσια στο Τίχανζ και το Ντόελ, καθώς και έναν ερευνητικό αντιδραστήρα στο Μολ.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, το Βέλγιο απέρριψε γερμανικό αίτημα να κλείσουν προσωρινά δύο από τους παλαιότερους αντιδραστήρες, έναν στο Ντόελ και έναν στο Τίχανζ, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ανεξάρτητης γερμανικής Επιτροπής Ασφάλειας Αντιδραστήρων.

Αιτία ήταν ρωγμές που εντοπίστηκαν στα δοχεία πίεσης των αντιδραστήρων το 2012 και είχαν οδηγήσει στην προσωρινή απενεργοποίησή τους το 2012.

Τα χάπια ιωδίου προγραμματίζεται να διανεμηθούν το 2017. Η χρησιμότητά τους είναι ότι γεμίζουν τον θυρεοειδή αδένα με σταθερό ιώδιο και εμποδίζουν έτσι την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ειδικά στα παιδιά.

Τα χάπια δεν προσφέρουν καμία προστασία από άλλα ραδιενεργά στοιχεία όπως το καίσιο-137.