Η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος, ο κίνδυνος Brexit, το προσφυγικό και τα ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και τρομοκρατίας θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» στην άτυπη μίνι-σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στο Αννόβερο της Γερμανίας, με συμμετοχή της καγκελαρίου Μέρκελ, του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντέιβιντ Κάμερον.

Να σημειωθεί όι ήδη από την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άνγκελα Μέρκελ είχαν μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα, αλλά και τη συνεργασία της Ευρώπης με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο UPI, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στην Γερμανίδα καγκελάριο ότι προσβλέπει στην αξιολόγησή της για το πώς θα μπορέσουν να συνεργαστούν Ευρώπη και ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για να επιστρέψει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης.

Πάντως, όπως γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κείμενο των δηλώσεων του Μπαράκ Ομπάμα που απομαγνητοφώνησε ο Λευκός Οίκος, δεν καταγράφεται η παραπάνω αναφορά.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσιογράφο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε στην κυρία Μέρκελ τη σημασία της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας των ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική, δεδομένων και των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, στα ζητήματα της ασφάλειας, της άμυνας και στο προσφυγικό.