Εκατοντάδες άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι πνίγηκαν στα ανοιχτά της Σικελίας κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν από την Αίγυπτο στην Ιταλία σε νέα προσφυγική τραγωδία, έναν χρόνο μετά την εκατόμβη στα νερά της Μεσογείου.

Οι αναφορές κάνουν λόγο έως και για 400 αγνοούμενους μετά την ανατροπή και βύθιση τεσσάρων πλοιαρίων στα οποία είχαν «στοιβάξει» τις ελπίδες τους κυρίως Σομαλοί μετανάστες. Παράλληλα, έξι νεκροί περισυνελέχθησαν στα ανοικτά των ιταλικών ακτών από πλοίο που ανήκει σε ΜΚΟ.

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, το οποίο επικαλείται το αραβόφωνο δελτίο του BBC, μετά την αναχώρησή τους από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και πολλές ημέρες περίπου 400 άτομα από τη Σομαλία, αλλά και την Ερυθραία και την Αιθιοπία.

Τριάντα φέρονται να διασώθηκαν, αλλά η τύχη των υπολοίπων εξακολουθεί να αγνοείται και πλέον υπάρχουν φόβοι πως είναι νεκροί.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα δήλωσε ότι η Ευρώπη «σήμερα πρέπει πραγματικά να συλλογιστεί μπροστά στην τελευταία τραγωδία στην οποία φαίνεται ότι πέθαναν εκατοντάδες άνθρωποι, έναν χρόνο μετά την τραγωδία στην οποία έχασαν τη ζωή τους 800 άνθρωποι».

Παράλληλα, πλοίο που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Méditerranée περισυνέλεξε την Κυριακή έξι νεκρούς από λαστιχένια βάρκα στην οποία επέβαιναν μετανάστες με κατεύθυνση την Ιταλία που βρισκόταν στο Κανάλι της Σικελίας, περίπου 20 μίλια από τις ακτές της Λιβύης.

Το πλοίο της ΜΚΟ που περισυνέλεξε τις σορούς, το Aquarius, διέσωσε επίσης σε συντονισμό με την ιταλική ακτοφυλακή 108 μετανάστες, εκ των οποίων πέντε είναι γυναίκες.