Στους 350 έχει εκτιναχθεί ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που χτύπησε τον Ισημερινό το Σάββατο, σύμφωνα με τελευταίες δηλώσεις υπουργού της χώρας. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.000. Αγωνιώδεις έρευνες σε εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων στα συντρίμμια της μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης από το 1979.

Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ήταν στους 232 νεκρούς. Ο ίδιος είχε εκφράσει τον φόβο πως ο τελικός απολογισμός θα είναι πολύ υψηλότερος, γεγονός που δυστυχώς επιβεβαιώνεται.

Τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για τη διάσωση εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια. «Υπάρχουν σημάδια ζωής κάτω από τα χαλάσματα, κι αυτή είναι η προτεραιότητά μας» είπε ο Ραφαέλ Κορέα σε διάγγελμά του.

Οι παράκτιες περιοχές στην πλευρά του επίκεντρου έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, φοβούμενοι εξαιτίας των δεκάδων αισθητών μετασεισμών που έχουν σημειωθεί.

Έξι περιφέρειες παραμένουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρώτο ευρωπαϊκό συνεργείο αναχώρησε τη Δευτέρα από την Ισπανία ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον Ισημερινό.

Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα. Ενισχύσεις αναμένονται επίσης να φτάσουν από την Κολομβία και το Μεξικό.