Η εκεχειρία μένει σε τεντωμένο σχοινί και οι συγκρούσεις μαίνονται, οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση στη Γενεύη προχωρούν ελάχιστα, όμως η Δαμασκός διενεργεί κοινοβουλευτικές εκλογές -τουλάχιστον στις περιοχές που ακόμη ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για την έκβαση της κάλπης, και η αντιπολίτευση στη Γενεύη διαμαρτύρεται πως η διαδικασία είναι προσπάθεια να «ενισχυθεί το μη ευνοϊκό κλίμα» στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές της Συρίας που ακόμη ελέγχονται από την κυβέρνηση. Περίπου 3.500 υποψήφιοι διεκδικούν τις 250 έδρες του Κοινοβουλίου, ενώ περίπου άλλοι 7.000 επίδοξοι διεκδικητές είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Η σύνθεση του επόμενου Κοινοβουλίου αναμένεται να πρόσκειται στον πρόεδρο Άσαντ.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα: Την Τετάρτη, η ομάδα του ΟΗΕ υπό τον Στέφαν ντε Μιστούρα θα συναντήσει την ομάδα της αντιπολίτευσης, ενώ η αποστολή της συριακής κυβέρνησης φτάνει στην Ελβετία την Παρασκευή.

Αγκάθι παραμένει το πιο δύσκολο σημείο, η τύχη που θα έχει ο Άσαντ. Στην παρούσα φάση, αναφέρει ο ΟΗΕ, οι συνομιλίες επικεντρώνονται στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης.

Παράλληλα, η εκεχειρία που προώθησαν ΗΠΑ και Ρωσία επί του συριακού εδάφους -από την οποία εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων- παραμένει σε τεντωμένο σχοινί και οι συγκρούσεις μαίνονται.