Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο που δείχνει Βούλγαρους να έχουν συλλάβει πρόσφυγες, να τους έχουν δέσει τα χέρια και να τους κρατούν πεσμένους στο έδαφος. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για το περιστατικό.

Τα πλάνα, που γυρίστηκαν με κινητό τηλέφωνο και μεταδόθηκαν από
πολλά τηλεοπτικά κανάλια, δείχνουν τρεις πρόσφυγες, με τρομαγμένο
βλέμμα, ξαπλωμένους με την κοιλιά στο έδαφος, τα χέρια δεμένα στην
πλάτη, σε ένα δάσος στη βουλγαρο-τουρκική μεθόριο.

«Πρόκειται για τις πιο άγριες εικόνες συλλήψεων μεταναστών από πολίτες που έχουν μεταδοθεί στη Βουλγαρία. Αν τέτοιες πρωτοβουλίες αφεθούν χωρίς να υπάρξει αντίδραση, θα πολλαπλασιαστούν» προειδοποίησε ο Κρασιμίρ Κάνεφ, πρόεδρος της ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι.

Ερωτηθείς από το κανάλι bTV, ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας, Αντόνιο Ανγκέλοφ, δήλωσε πως αυτή η ενέργεια από ιδιώτες είναι «το λιγότερο παράνομη».

Οι πρωτοβουλίες πολιτών που κυνηγούν πρόσφυγες την περιοχή των συνόρων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στη Βουλγαρία, μια χώρα που μοιράζεται μια μεθόριο έκτασης 269 χιλιομέτρων με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ προειδοποίησε τους πολίτες να «μην κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους».

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους να επαγρυπνούν για την ενδεχόμενη παρουσία προσφύγων, προειδοποιώντας τους ωστόσο να μην το παρακάνουν. «Το κράτος είναι για όλους εμάς, όποιος θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος» είπε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το 60% των Βούλγαρων θεωρούν πως οι πρόσφυγες συνιστούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».