από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 

Δημοσκόπηση δείχνει δυσκολία κάποιων μουσουλμάνων απέναντι στις βρετανικές αξίες

Έρευνα για το Channel 4
Δημοσκόπηση δείχνει δυσκολία κάποιων μουσουλμάνων απέναντι στις βρετανικές αξίες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τη δυσκολία που έχει μερίδα των μουσουλμάνων της Βρετανίας απέναντι στις βρετανικές αξίες καταγράφει δημοσκόπηση για εκπομπή του Channel 4, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα και το ρόλο της θρησκείας - όπου το «κέντρο βάρος» των απόψεων εμφανίζεται να αποκλίνει από τους υπόλοιπους Βρετανούς.

Ωστόσο, οι μουσουλμάνοι της Βρετανίας εμφανίζονται να έχουν ισχυρότερη αίσθηση «δεσίματος» με τη χώρα και τις τοπικές τους κοινότητες.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμού του κρατικού Channel 4 στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Τετάρτη με θέμα «Τι πιστεύουν πραγματικά οι βρετανοί μουσουλμάνοι». Έγινε από το ICM σε δείγμα 1.000 μουσουλμάνων στη Βρετανία, με δείγμα ελέγχου άλλα 1.008 άτομα που δεν είναι μέλη της κοινότητας για σύγκριση.

Στην έρευνα, οι μουσουλμάνοι εμφανίζονται να αισθάνονται κάπως πιο δεμένοι με την ίδια τη Βρετανία από ό,τι οι υπόλοιποι Βρετανοί: Το 86% των μουσουλμάνων δηλώνει ότι έχει «ισχυρή αίσθηση του ανήκειν» στη Βρετανία, έναντι 83% για τον υπόλοιπο πληθυσμού. Αυτό είναι ακόμη ισχυρότερο σε επίπεδο τοπικής κοινότητας (91% για τους μουσουλμάνους έναντι 76%).

Ωστόσο, μεγαλύτερες αποκλείσεις καταγράφονται σε πιο «ευαίσθητα» ζητήματα.

Σχεδόν το ένα τέταρτο, το 23%, υποστηρίζει την εισαγωγή της σαρίας σε κάποιες περιοχές της Βρετανίας ενώ το 39% πιστεύει ότι «οι γυναίκες πρέπει πάντοτε να υπακούουν τους συζύγους τους» -έναντι 5% του υπόλοιπου πληθυσμού.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, στην ερώτηση για το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με το ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι νόμιμη στη Βρετανία, το 18% απαντά ότι συμφωνεί. Διαφωνεί το 52% -έναντι ενός 5% του υπόλοιπου πληθυσμού.

Επίσης σχεδόν οι μισοί, το 47%, θεωρούν πως δεν είναι αποδεκτό να γίνονται δάσκαλοι οι ομοφυλόφιλοι έναντι 14% στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Πολύ μικρό κομμάτι (4%) δηλώνει ότι κατανοεί όσους παίρνουν μέρος σε επιθέσεις αυτοκτονίας (το 1% «απολύτως», το 3% «σε κάποιο βαθμό»).

Μιλώντας πριν την εκπομπή στο ραδιόφωνο του BBC, ο παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ ανέφερε πως η έρευνα δείχνει ότι, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, απομένει ακόμη δουλειά να γίνει.


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-