Γενόμενος ο πιο υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Χιροσίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υπογράμμισε την ανάγκη εξάλειψης των πυρηνικών οπλοστασίων και το μήνυμα που αποπνέει η πόλη πως «ο πόλεμος πρέπει πάντα να είναι η ύστατη επιλογή». Ο Ομπάμα φέρεται ακόμη να μην έχει αποφασίσει εάν θα επισκεφθεί το μνημείο.

Η παρουσία αμερικανών αξιωματούχων στη Χιροσίμα παραμένει, επτά δεκαετίες μετά την βόμβα από το αμερικανικό Enola Gay στο ανατολικό θέατρο του Β’ Παγκοσμίου, εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα: Οι πρόεδροι των ΗΠΑ την έχουν αποφύγει όσο είναι στο Λευκό Οίκο και, μέχρι τον Κέρι, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είχε επισκεφθεί το μνημείο ήταν ο πρέσβης στο Τόκιο.

«Ο καθένας στον κόσμο πρέπει να δει και να νιώσει τη δύναμη αυτού του μνημείου» έγραψε ο Κέρι στο βιβλίο επισκεπτών. «Είναι μία ισχυρή, σκληρή, τρανή υπενθύμιση όχι μόνο της υποχρέωσής μας να εξαλείψουμε την απειλή από τα πυρηνικά όπλα, αλλά να επανεπιβεβαιώσουμε τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε τον ίδιο τον πόλεμο» συνέχισε.

«Ο πόλεμος πρέπει να είναι πάντοτε η ύστατη, ποτέ η πρώτη επιλογή» ανέφερε.

Ο Κέρι βρέθηκε στη Χιροσίμα στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της G7, που προετοιμάζει τη Σύνοδο Κορυφής της G7 το Μάιο.

G7: «Έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας κάλεσαν για «έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» στη Διακήρυξη της Χιροσίμα,

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για έναν κόσμο πιο ασφαλή και για τη δημιουργία των συνθηκών για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα» επισημαίνουν, αναφέροντας μεταξύ των προβλημάτων «τις επανειλημμένες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Επτά υπογράμμισαν τη σημασία της συνάντησης αυτής «71 χρόνια μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, που προκάλεσε μια πρωτοφανή φρίκη στον κόσμο». «Με την πάροδο των ετών, υπήρξε σημαντική μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα» επισημαίνουν ζητώντας παράλληλα περισσότερη «διαφάνεια».

Επιπλέον, οι ΥΠΕΞ ζήτησαν «επιτάχυνση» της καταπολέμησης της τζιχαντιστικής ISIS, υπογραμμίζοντας «αποφασιστικά τη βούληση του συνασπισμού να κλιμακώσει και να επιταχύνει την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία».