Σε κατάσταση σοκ η Ινδία μετά την κόλαση φωτιάς σε ναό του κρατιδίου Κεράλα κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το ινδουιστικό νέο έτος. Το θέαμα με πυροτεχνήματα που συγκεντρώθηκαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι μετατράπηκε σε τραγωδία με αλλεπάλληλες εκρήξεις να προκαλούν τον θάνατο τουλάχιστον 102 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 380.

Μόνο μέσω DNA θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν πολλοί από τους νεκρούς, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός θα αυξηθεί καθώς πολλοί τραυματίες φέρουν πολύ βαριά εγκαύματα.

Στα συντρίμμια του ναού βρέθηκε αφού τέθηκε η κατάσταση υπό έλεγχο ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι λέγοντας πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την τραγωδία, ενώ διατάχθηκε η διεξαγωγή έρευνας καθώς αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι κρατιδιακές αρχές είχαν αρνηθεί να δώσουν άδεια για την εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα καθώς υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια του κοινού.

Ομάδα εξειδικευμένων γιατρών έφθασε από το Νέο Δελχί καθώς υπάρχουν τραυματίες με πολύ σοβαρά εγκαύματα σε πάνω από το 50% του σώματός τους και οι ακρωτηριασμοί «είναι αναπόφευκτοι», σύμφωνα με ειδικούς της περιοχής.

Ο στρατός και το ναυτικό ανέπτυξαν ελικόπτερα για να μεταφέρουν τους βαριά τραυματίες από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στον ναό Πουτινγκάλ Ντεβί στην παράκτια πόλη Παραβούρ του κρατιδίου Κεράλα.

Σημειώθηκαν σκηνές χάους καθώς οι ομάδες διάσωσης έφθασαν καθυστερημένα στην περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Η φωτιά ξέσπασε στις 03:30 τοπική ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, τέσσερις ώρες αφότου είχε ξεκινήσει το θέαμα με τα πυροτεχνήματα. Όλα άρχισαν όταν μια από τις κροτίδες έπεσε σε αποθήκη όπου φυλάσσονταν τα πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να σημειωθεί σειρά εκρήξεων.

Εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση δείχνουν σειρά από μεγάλες εκρήξεις και καπνούς όπως και τραυματίες που έφθαναν στα τοπικά νοσοκομεία. Το ξημέρωμα, απανθρακωμένα συντρίμμια κάλυπταν το πάτωμα του ναού.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεσμεύθηκε να δοθεί αποζημίωση 200.000 ρουπίων (2.630 ευρώ) στις οικογένειες των νεκρών και 50.000 ρουπίων στους τραυματίες. «Δεν υπάρχουν λόγια για το σοκ και την οδύνη που έχει προκαλέσει η φωτιά στο ναό στο Κολάμ. Οι σκέψεις μου είναι στις οικογένειες των νεκρών και προσεύχομαι για τους τραυματίες» έγραψε στο Twitter.

Πυρκαγιές και ποδοπατήματα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε ναούς και κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εκδηλώσεων στην Ινδία, και οφείλονται συχνά στα χαλαρά μέτρα ασφαλείας.

Η καταστροφή σημειώθηκε τη στιγμή που βουλευτικές εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν σύντομα στο κρατίδιο Κεράλα.

Με τις μεγάλες παραλίες της, τα πλωτά σπίτια και τις φυτείες τσαγιού, η Κεράλα ή «Χώρα του Θεού» όπως συχνά την αποκαλούν είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ινδία.