Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος συμφώνησαν σήμερα, Παρασκευή, να κατασκευάσουν γέφυρα στην Ερυθρά Θάλασσα που θα συνδέει τις δύο χώρες, ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Κάιρο.

«Συμφώνησα με τον αδελφό μου, την εξοχότητά του τον πρόεδρο (της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι) για την κατασκευή μιας γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο βασιλιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την αιγυπτιακή τηλεόραση.

Το Ριάντ είναι μεταξύ των κυριότερων υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου και αφότου ο τελευταίος ανέτρεψε, το καλοκαίρι του 2013, τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, έχει παράσχει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την παραπαίουσα αιγυπτιακή οικονομία.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία, που θα συνδέσει τις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας, είναι ένα ποιοτικό άλμα που θα αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων σε επίπεδα άνευ προηγουμένου» υπογράμμισε ο βασιλιάς.

Ο πρόεδρος Σίσι πρότεινε στη συνέχεια η γέφυρα να φέρει το όνομα του βασιλιά Σαλμάν μπεν Άμπντελ Αζίζ.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία όσον αφορά το ακριβές σημείο όπου θα κατασκευαστεί η γέφυρα, ούτε για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

Η πρόταση για κατασκευή γέφυρας στην Ερυθρά Θάλασσα που θα συνδέει τις δύο χώρες έχει κατατεθεί αρκετές φορές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει πραγματικότητα.