Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η στρατηγική του ISIS πίσω από την καταστροφή αρχαίων μνημείων», οι New York Times εξηγούν τους λόγους αυτής της μανίας των βάρβαρων τζιχαντιστών. Ακολουθούν αποσπάσματα:
«Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ανακατέλαβαν την Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος στις 27 Μαρτίου, και οι ειδικοί αξιολογούν πλέον τις ζημιές στα αρχαία μνημεία και τα έργα τέχνης της πόλης.
Το ISIS κατέστρεψε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς επεκτάθηκε σε ολόκληρο το Ιράκ και τη Συρία, λεηλατώντας μερικά έργα τέχνης για οικονομικό κέρδος και καταστρέφοντας άλλα για να κερδίσει την προσοχή στον πόλεμο της προπαγάνδας.
Η Μονή του Προφήτη Ηλία, πέτρινο μοναστήρι ηλικίας 1.400 ετών κοντά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει τον έλεγχο από τον Ιούνιο του 2014, μάλλον ισοπεδώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2014 σαν μνημείο «αλλοθρήσκων».
Είχε επιζήσει από προηγούμενες συγκρούσεις επί αιώνες. Το παλαιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ ήταν το μέρος της σφαγής χριστιανών μοναχών που αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ, το 1743. Και μια μάχη το 2003 μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός τείχους του.
Η απειλή για την Παλμύρα ήταν πιο συστηματική. Το Ισλαμικό Κράτος τοποθέτησε νάρκες γύρω από δύο ναούς 2.000 ετών στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με έκθεση από το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στη συνέχεια, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν, μεταξύ άλλων, τον επιβλητικό ναό του Βάαλ. Το ISIS έχει γυρίσει βίντεο με εκτελέσεις στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο κοντά στον κατεστραμμένο ναό κατά τους τελευταίους μήνες, επειδή η διεθνώς γνωστή Παλμύρα είναι ιδανική τοποθεσία για να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτή είναι η τεράστια αξία της για την προπαγάνδα των τζιχαντιστών.
Το Ισλαμικό Κράτος επενδύει με θρησκευτικό-ιδεολογικό μανδύα αυτές τις καταστροφές της πολιτισμικής κληρονομιάς. Στην Παλμύρα, για παράδειγμα, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν και δύο ιστορικούς τάφους μουσουλμάνων, ενός σιϊτη αγίου και ενός μελετητή του σουφισμού, επειδή τους θεωρεί και αυτούς «μορφές ειδωλολατρίας».
Τον Μάρτιο του 2015, το Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει μαχητές να σπάνε και να καταστρέφουν με μπουλντόζες την Χάτρα και την πρωτεύουσα των Ασσυρίων Νιμρούντ, αρχαιολογικούς χώρους στο βόρειο Ιράκ. Τα εντυπωσιακά πλάνα έγιναν επίκεντρο σημαντικής προσοχής των ΜΜΕ παγκοσμίως, επιτρέποντας στο ISIS να επεκτείνει ευρέως το μήνυμά του και, ενδεχομένως, να αυξήσει την στρατολόγηση φανατικών μαχητών.
Η κερδοσκοπία ως μέρος ενός μεγάλου δικτύου αρχαιοκαπήλων είναι ο άλλος λόγος πίσω από τις καταστροφές. Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύτηκε ένα ήδη ακμάζον λαθρεμπόριο λεηλατημένων αρχαιοτήτων, που είχε δημιουργηθεί ήδη στα χρόνια των συγκρούσεων στον πόλεμο του Ιράκ».