Ο Μαριάνο Ραχόϊ ανακοίνωσε κινήσεις για να μειώσει την εργάσιμη ημέρα κατά δύο ώρες καταργώντας την μεσημεριανή σιέστα, σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την Ισπανία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να καταργήσει το τρίωρο διάλειμμα το μεσημέρι, που τηρείται από τους εργαζομένους στην Ισπανία με αποτέλεσμα να δουλεύουν μέχρι τις 8 το βράδυ.
«Θα βρω μια συναίνεση ώστε η εργάσιμη ημέρα να τελειώνει στις 6 μμ», είπε ο Ραχόϊ.
Οι Ισπανοί εργαζόμενοι πιάνουν συνήθως δουλειά κατά τις 10 το πρωί και εργάζονται μέχρι τις 2 μμ, όταν έχουν μια σιέστα η οποία διαρκεί περί τις τρεις ώρες. Η εργάσιμη ημέρα τελειώνει έτσι κατά δύο-τρεις ώρες αργότερα από ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ιστορικά, η σιέστα καθιερώθηκε τότε που οι περισσότεροι Ισπανοί εργάζονταν στην γεωργία, έτσι ώστε να αποφύγουν την δουλειά μέσα στην αποπνικτική ζέστη του μεσημεριού. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι Ισπανοί εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς, ας πούμε, η μέση παραγωγικότητά τους είναι πολύ χαμηλότερη.
Το 2013, ισπανική κοινοβουλευτική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «Χρειαζόμαστε πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας… Πρέπει να καταργήσουμε το μεσημεριανό διάλειμμα, να εκσυγχρονίσουμε τις επιχειρηματικές συνταντήσεις με τον καθορισμό χρονικών ορίων για αυτές, και να απαιτήσουμε ακρίβεια στα ωράρια από όλους».
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η κατάργηση της σιέστας θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής, θα αυξήσει τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και θα μειώσει τις διαλύσεις των γάμων.
Πιστεύεται ότι ο Ραχόϊ στηρίζει αυτήν την δημοφιλή απόφαση σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους στις επερχόμενες γενικές εκλογές του Ιουνίου.
Επιχειρεί επίσης να επιστρέψει η χώρα στην ώρα Γκρίνουιτς (Greenwich Mean Time, GMT), καθώς η δυτικοευρωπαϊκή Ισπανία είναι σήμερα μία ώρα μπροστά από το Λονδίνο, όπως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σαν την Τσεχία.
Αυτή η περίεργη διευθέτηση του χρόνου χρονολογείται από το 1942 όταν ο πρώην δικτάτορας στρατηγός Φράνκο έδειξε την υποστήριξή του προς το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ με την υιοθέτηση της γερμανικής ώρας.