Ένα νέο διάταγμα που απαγορεύει σε όλους τους χριστιανούς που εξακολουθούν να ζουν στη Ράκα της Συρίας (την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ισλαμικού «χαλιφάτου») να εγκαταλείψουν την πόλη, φέρεται ότι εξέδωσαν οι επιτελείς του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρει η οργάνωση «Η Ράκα Σφαγιάζεται Σιωπηλά» (Raqqa is Being Slaughtered Silently). Σύμφωνα με τους ακτιβιστές της οργάνωσης, η οποία ιδρύθηκε με στόχο την αποκάλυψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση που ελέγχει τεράστιες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, σήμερα στη Ράκα έχουν απομείνει 43 οικογένειες χριστιανών.
Μέλος της χριστιανικής κοινότητας της Ράκα με το ψευδώνυμο Αμπού Μοχάμεντ δήλωσε πως το εν λόγω διάταγμα τέθηκε σε εφαρμογή το (καθολικό) Πάσχα και δίχως να παρασχεθεί καμία εξήγηση. Προσδιόρισε επίσης πως οι περισσότεροι από τους χριστιανούς που πλέον τελούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό είναι φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πόλη ούτε όταν τους δόθηκε η ευκαιρία. «Υποφέρουν από τις αποφάσεις και της πρακτικές του ISIS το οποίο κατέλαβε τους ναούς τους, υποχρεώνοντάς τους να καταβάλλουν φόρους, παρότι δεν μπορούν να τελέσουν τα μυστήρια και τις θρησκευτικές πρακτικές τους», ανέφερε.
Την ίδια ώρα ωστόσο, εκπρόσωπος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά την εν λόγω αναφορά, υποστηρίζοντας πως έπειτα από την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος, οι τζιχαντιστές απαγόρευσαν σε όλους, όχι μόνο στους χριστιανούς αλλά και στους μουσουλμάνους, να εγκαταλείψουν την πόλη.
Οι περισσότεροι από τους χριστιανούς της Ράκα εγκατέλειψαν την πόλη μαζί με άλλους κατοίκους της και μέλη μειονοτήτων το 2013, χρονιά κατά την οποία κατελήφθη από ισλαμιστές μαχητές και μέλη της αντιπολίτευσης. Τον επόμενο χρόνο, όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εδραίωσαν την κυριαρχία τους, οι εκτελέσεις αλεβιτών και η βεβήλωση σιιτικών και χριστιανικών ναών, προκάλεσαν ένα νέο κύμα εγκατάλειψης.