Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι ο στρατός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολέμα στη Συρία.

«Ο τουρκικός στρατός, που δεν είναι τουρκικός, αλλά είναι ο στρατός του Ερντογάν, πολεμά τώρα στη Συρία. Ο τουρκικός λαός δεν είναι κατά της Συρίας, δεν είναι εχθρικός προς της Συρία. Οι σχέσεις μας θα είναι φιλικές εάν δεν παρεμβαίνει ο Ερντογάν» φέρεται να είπε ο σύρος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο σύρος πρόεδρος δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο πως είναι έτοιμος να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές, αν ο συριακός λαός το επιθυμεί.

Ο Άσαντ είπε ότι η εκλογή προέδρου με άμεση ψηφοφορία είναι καλύτερη από ό,τι μέσω του Κοινοβουλίου.

Σημείωσε πως είναι έτοιμος να δεχθεί όποιους μαχητές είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στη χώρα.

Είπε, επίσης, πως μια ανάπτυξη κυανοκράνων των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία θα ήταν παράλογη και αδύνατη.

«Δεν είναι ρεαλιστική επειδή τέτοιες δυνάμεις, κατά κανόνα, δρουν στη βάση διεθνών συμφωνιών» δήλωσε ο Άσαντ στο ρωσικό πρακτορείο.

«Τέτοιες συμφωνίες πρέπει να έχουν την έγκριση ορισμένων χωρών. Ποιων χωρών; Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν άλλες χώρες, Υπάρχει μόνο η συριακή κυβέρνηση – μία οντότητα» τόνισε.

Ο Άσαντ είπε πως ο συριακός λαός δεν θέλει να φύγει το ρωσικό απόσπασμα από τη χώρα είτε τώρα είτε στο μέλλον.

«Η πρόσκληση ενός ξένου αποσπάσματος… είναι δικαίωμα κάθε χώρας» είπε ο Άσαντ. «Ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να το απαγορεύσει, εκτός από τις περιπτώσεις που αναφέρονται ρητά στο Σύνταγμα».