Αψηφώντας προειδοποιήσεις εκ μέρους καθεστώτος Άσαντ και Άγκυρας, οι Κούρδοι της Συρίας ανακήρυξαν ομόσπονδη περιφερειακή ζώνη στις τρεις περιοχές που ελέγχουν στα βόρεια της χώρας. Αντισυνταγματική και άνευ αξίας η διακήρυξη, λέει η συριακή κυβέρνηση προειδοποιώντας ενάντια σε κάθε απόπειρα παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Μονομερείς κινήσεις καταδικάζει ταυτόχρονα η Τουρκία, ενώ αντιδρά και ο κεντρικός σχηματισμός της συριακής αντιπολίτευσης.

«Το ομοσπονδιακό σύστημα εγκρίθηκε για την περιοχή Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν] – Βόρεια Συρία» δήλωσε ο Σιχανούκ Ντίμπο, αξιωματούχος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του κύριου κουρδικού κόμματος στη Συρία που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Η ανακοίνωση έρχεται ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη -από τις οποίες έχει αποκλειστεί το PYD.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, εκ των κεντρικών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, δήλωσε επίσης ότι απορρίπτει κάθε είδους μονομερείς διακηρύξεις και προειδοποιεί για κάθε απόπειρα δημιουργίας αυτόνομων περιοχών.

Εντός της ημέρας θα συσταθούν συμβούλια, αποστολή των οποίων θα είναι να προσδιορίσουν το περίγραμμα της περιοχής «Ροζάβα-Βόρεια Συρία» και τη φύση του «ομοσπονδιακού συστήματος», ανέφεραν παριστάμενοι στη σύνοδο στο Ρμέιλαν της βορειοανατολικής Συρίας, όπου και διεξήχθη ψηφοφορία επί του συστήματος.

Η ένωση τριών κουρδικών «καντονιών» (Αφρίν, Κομπάνι και Τζαζιρέ) -εκτός των περιοχών που κατέκτησαν πρόσφατα οι κουρδικές δυνάμεις στον συριακό βορρά- συνιστά ένα περαιτέρω βήμα προς την αυτοδιάθεση. Ωστόσο, οι Κούρδοι γνωστοποιούν ότι το σχέδιό τους στηρίζεται σε «εδαφική» και όχι «εθνοτική» βάση, έχοντας εκπροσώπους του αραβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η συριακή κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα διαμηνύοντας ότι δεν έχει κανέναν νομικό, πολιτικό ή οικονομικό αντίκτυπο η κίνηση των Κούρδων. «Οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση δεν έχει καμία νομική αξία, ούτε και οποιονδήποτε πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο από τη στιγμή που δεν αντικατοπτρίζει τη θέληση του συνόλου του συριακού λαού» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Από τουρκικής πλευράς, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η Άγκυρα αντιτίθεται σε μονομερείς κινήσεις προς την δημιουργία νέων δομών στη Συρία σε εθνοτική βάση.

«Η ρωσική απόσυρση μπορεί να ηρεμήσει το κλίμα εκεί. Η Συρία πρέπει να παραμείνει ενιαία χωρίς να αποδυναμώνεται και ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του βάσει του Συντάγματος. Κάθε μονομερής δράση θα πλήξει την ενότητα της Συρίας» ανέφερε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει την Πέμπτη ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη δημιουργία μιας ενιαίας και αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία.