Η Μόσχα διαθέτει στοιχεία ότι τουρκικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στη συριακή επικράτεια, δηλώνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορώντας την Άγκυρα για «υφέρπουσα επέκταση» στα σύνορά της με τη Συρία.

Παράλληλα διαμηνύει τι η Ρωσία θα επιμείνει προκειμένου να προσκαλέσει ο ΟΗΕ τους Κούρδους στο νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών για το Συριακό που αρχίζει τη Δευτέρα στη Γενεύη -παρά τις αντιρρήσεις που προβάλει η Άγκυρα.

«Η Τουρκία έχει αρχίσει να διακηρύσσει ότι έχει κυριαρχικό δικαίωμα να δημιουργήσει ορισμένες ασφαλείς ζώνες εντός της συριακής επικράτειας» δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Ren-TV.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας έχουν ήδη ‘χωθεί’ αρκετές εκατοντάδες μέτρα εντός των συνόρων με τη Συρία» συνέχισε προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες στη μεθόριο με τη Συρία συνιστούν μία «υφέρπουσα επέκταση».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ αποτελούν το τελευταίο «επεισόδιο» στην αντιπαράθεση στην οποία εισήλθαν Μόσχα και Άγκυρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην τουρκο-συριακή μεθόριο στα τέλη Νοεμβρίου.

Όντας σε αντίπαλες πλευρές στα πέντε χρόνια της συριακής σύγκρουσης, οι διμερείς σχέσεις έφθασαν στο ναδίρ μετά την κατάρριψη, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ουδέποτε απολογήθηκε για το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό μαχητικό εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο αψηφώντας επανειλημμένες προειδοποιήσεις. Η Ρωσία από πλευράς της επιμένει ότι δεν υπήρξε παραβίαση.

Στην ίδια συνέντευξη ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συντονίσει τις κινήσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να απελευθερωθεί η Ράκα, ντε φάκτο «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους.