Πυρ ομαδόν, με μπαράζ αρνητικής διαφήμισης κατά του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα έχει ανοίξει μια μυστικοπαθής πολιτική ομάδα που συνδέεται με τους δισεκατομμυριούχους υπερ-Δεξιούς αδελφούς Κοχ.
Μια άλλη Σούπερ PAC (Υπερ- Επιτροπή Πολιτικής Δράσης), που χρηματοδοτείται από μεγιστάνες χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενημερώνει τους ψηφοφόρους για «όλες τις απάτες του Πανεπιστημίου Τραμπ». «Ο Τραμπ κλέβει τους φοιτητές», λέει και η «Λέσχη για την ανάπτυξη», που ξοδεύει εκατομμύρια για διαφημίσεις, εκ μέρους του υπερσυντηρητικού Κόμματος του Τσαγιού.
Τί βλέπουμε εδώ; Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια κατά του «αντι-συστημικού» φαβορί Τραμπ, εν όψει των κρίσιμων προκριματικών της 15ης Μαρτίου.
Η εκστρατεία του Κόμματος στη Φλόριντα έχει εξελιχθεί σε πόλεμο λάσπης δισεκατομμυριούχων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους αδιαφανείς κανόνες χρηματοδότησης των λεγόμενων Super PACs, που επιτρέπουν απεριόριστες δαπάνες από μη κατονομαζόμενες πηγές. Αυτό που διακυβεύεται σε αυτόν τον πόλεμο είναι «η ψυχή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», λένε οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του ανεκδιήγητου Κροίσου.
Ορκισμένοι εχθροί του Τραμπ είναι οι αδελφοί Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ από το Κάνσας που ξοδεύουν πολύ χρήμα για να αποδομήσουν την υποψηφιότητά του.
Δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες του πετρελαίου με ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα, οι Κοχ έχουν ρίξει άμεσα ή έμμεσα (μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων και ειδικών επιτροπών συγκέντρωσης οικονομικών πόρων όπως οι «Freedom Partners», «Americans for Prosperity» κλπ) δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στηρίζοντας υποψηφίους κυρίως της σκληρής Δεξιάς ρεπουμπλικανικής πτέρυγας του Κόμματος του Τσαγιού.
Εκλεκτός τους είναι ο 46χρονος Τεξανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, που έρχεται δεύτερος σε αριθμό αντιπροσώπων πίσω από τον Τραμπ στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα.
«Σε σχεδόν όλα τα ζητήματα – αμβλώσεις, όπλα, φόρους, Obamacare – ο Τραμπ δεν έχει κανένα πραγματικό πυρήνα και βάθος συντηρητικής ιδεολογίας και πεποίθησης», δήλωσε η Κέϊτι Πάκερ, πρώην βοηθός στην προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, η οποία ίδρυσε μία Super PAC ονόματι «Οι Αρχές μας» στα μέσα Ιανουαρίου για να αντιταχθεί στον Τραμπ.
Μια άλλη υπερ-συντηρητική οργάνωση, το «American Future Fund» έχει ξοδέψει σχεδόν 3 εκατ. δολάρια σε διαφημίσεις κατά του Τραμπ στη Φλόριντα, και 1 εκατ. στο Ιλινόϊ, το οποίο ψηφίζει επίσης στις 15 Μαρτίου.

Στη νότια Φλόριντα – μια περιοχή πλούσια σε στρατιωτικές βάσεις, και με πολλούς θρησκευόμενους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους – αυτή η Super PAC προβάλλει τηλεοπτικά σποτ με έμφαση στις βωμολοχίες που λέει ο Τραμπ και στο γεγονός ότι είναι ανυπότακτος.

Αλλά η μεγαλύτερη επένδυση είναι σε μια διαφήμιση που στηλιτεύει την υπόθεση με το πανεπιστήμιο Τραμπ, που είναι τώρα θέμα δικαστικών αγωγών στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια.

«Ηταν η «απόλυτη απάτη», λέει ένας πρώην σπουδαστής στο σποτ.
«Από τα 35.000 δολάρια που έδωσα στο πανεπιστήμιο, το μόνο που έλαβα ήταν βιβλία, τα οποία θα μπορούσα να πάρω και μονός μου από μια κοινή βιβλιοθήκη, η οποία θα με καθοδηγούσε καλύτερα από ό,τι η τάξη του Τραμπ».
Αλλος ένας σπουδαστής που πλήρωσε 34.995 δολάρια για ένα πακέτο σεμιναρίων, το οποίο υποσχόταν προσωπική καθοδήγηση, το αποκάλεσε «απόλυτο χάσιμο χρόνου».
Δεν είναι μόνο σπουδαστές που καταγγέλλουν το διαδικτυακό πανεπιστήμιο Τραμπ, το οποίο ιδρύθηκε το 2005. Το Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης, είχε στείλει το 2010, επιστολή στον ίδιο τον Ντόναλντ, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση, με τη χρήση του όρου «πανεπιστήμιο». Λίγο αργότερα, μετονομάστηκε σε Επιχειρηματικό Ιδρυμα Τραμπ.
Το 2013, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα την Νέας Υόρκης, κατέθεσε αγωγή 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά του υποψηφίου προέδρου, για αποτυχία να μεταδώσει τη γνώση που υπόσχεται ένα ίδρυμα σε 5.000 σπουδαστές και για τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν στα σεμινάρια, υποβάλλοντάς τους σε πιεστικές τακτικές πωλήσεων.
Φυσικά, ο Τραμπ έχει απαντήσει με δική του αγωγή, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση υποκινείται πολιτικά για να παρεμποδίσει την εκστρατεία του.
Αλλά δικαστής έχει αποφανθεί ότι ο Τραμπ ήταν προσωπικά υπεύθυνος και ότι η υπόθεση θα πάει σε δίκη. Η εκδίκαση της αγωγής των φοιτητών του πανεπιστημίου εκκρεμεί ακόμα.