Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στη Σμύρνη, ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές δαπάνες ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των νέων συμβάσεων, περίπου τέσσερα δισ., θα ανατεθεί σε εγχώριες εταιρείες, όπως δήλωσε ο Νταβούτογλου μετά τη συνεδρίαση αρμόδιας επιτροπής που ασχολείται με θέματα της αμυντικής βιομηχανίας. Επισήμανε ακόμα ότι οι τουρκικές εξαγωγές οπλισμού αυξήθηκαν κατά 35% το πρώτο δίμηνο του 2016, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στην ανάπτυξη ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που μπορούν να φέρουν οπλισμό».
Η Άγκυρα κατά τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, προωθώντας σειρά έργων με ξένες εταιρείες μέσω συμφωνιών που προβλέπουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ανάθεση υπεργολαβιών σε εγχώριες επιχειρήσεις.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ανάθεσης ενός από τα πιο σημαντικά σχέδια, που αφορά στην κατασκευή του πρώτου μεγάλου βεληνεκούς τουρκικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος. Το 2013 η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε να αναθέσει το έργο σε μια κινεζική εταιρεία, και όχι σε διεκδικητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αλλά τον περασμένο Νοέμβριο –όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας Χουριέτ –ακύρωσε τον διαγωνισμό, ανακοινώνοντας ότι η κατασκευή του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας ανατέθηκε τελικά σε δύο τουρκικές επιχειρήσεις. Δύο μήνες μετά πρόσφερε τη δυνατότητα στους υπόλοιπους διεκδικητές της ανάθεσης να συνεργαστούν με τις τουρκικές επιχειρήσεις.
Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής που διαχειρίζεται ζητήματα της αμυντικής βιομηχανίας συζητήθηκε επίσης το φιλόδοξο τουρκικό πρόγραμμα με στόχο την εγχώρια παραγωγή ενός μαχητικού αεροσκάφους . Η επιτροπή εξέτασε επίσης τα σχέδια για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την παραγωγή, ξεκινώντας από το 2019, ενός περιφερειακού αεριωθούμενου διπλής χρήσης, τόσο για πολιτικούς όσο και στρατιωτικούς σκοπούς, κατόπιν λήψης σχετικής άδειας από την αμερικανική πολυεθνική Sierra Nevada Corp. Production