Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς περιορισμούς το ταχύτερο δυνατόν με καταληκτικό ορίζοντα το Νοέμβριο του 2016 για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Σένγκεν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian. Η Κομισιόν θα επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για ενδεχόμενη αποπομπή από την Σένγκεν εάν δεν βελτιωθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων έως τον Μάιο.

Τείχη, φράχτες και συνοριακοί έλεγχοι έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 οκτώ χώρες στην Σένγκεν των 26 κρατών-μελών έχουν επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους.

Οι έλεγχοι αυτοί «θέτουν εν αμφιβόλω την κανονική λειτουργία της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης του Σένγκεν», βάσει του προσχεδίου της έκθεσης που ήλθε εν γνώση της εφημερίδας The Guardian και το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή.

«Είναι τώρα ώρα για τα κράτη-μέλη να ενωθούν για το κοινό συμφέρον της διασφάλισης ενός εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων της Ένωσης» αναφέρεται στο προσχέδιο.

Το σχέδιο δράσης συντάχθηκε εν όψει της έκτακτης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου κατά την οποία η ΕΕ θα καλέσει την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να μειώσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα ως οφείλει βάσει της συμφωνίας διάθεσης των τριών δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα κράτη-μέλη να άρουν τους ελέγχους «το ταχύτερο δυνατόν» και με «σαφή χρονικό ορίζοντα τον Νοέμβριο 2016».

Η Κομισιόν επιδιώκει όμως ταυτόχρονα πιο εντατικούς ελέγχους των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επαναλάβει τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για αποκλεισμό από την Σένγκεν, εάν δεν βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων της μέχρι τον Μάιο, αναφέρει ο Guardian.

Βάσει του σχεδίου δράσης, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διενεργήσουν στα μέσα Απριλίου επιθεώρηση για να διαπιστώσουν εάν οι έλεγχοι των ελληνικών συνόρων είναι επαρκείς, με την τελική απόφαση σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Σένγκεν να λαμβάνεται το Μάιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναβεβαιώνει επίσης την πρόθεσή της να προχωρήσει στην αναμόρφωση των κανόνων παροχής ασύλου, προς αντικατάσταση του καθεστώτος της συνθήκης του Δουβλίνου βάσει του οποίου οι πρόσφυγες πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου.

Το καθεστώς του Δουβλίνου επί της ουσίας τερματίστηκε πέρυσι όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας.

Στα μέσα του Μαρτίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει λίστα επιλογών για την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδέα προς την οποία κλίνει η Επιτροπή είναι ένα διαρκές σύστημα επανεγκατάστασης, στο πλαίσιο του οποίου οι πρόσφυγες θα κατανέμονται στις χώρες της Ένωσης ανάλογα με την οικονομική κατάσταση και το μέγεθος κάθε χώρας.