Η εφημερίδα του Βατικανού, L’ Osservatore Romano, συνεχάρη την ταινία Spotlight που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την προσπάθειά της να δείξει το σκάνδαλο της κακοποίησης ανηλίκων και της προσπάθειας απόκρυψής του από την Καθολική Εκκλησία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, The Guardian, editorial στην πρώτη σελίδα, η εφημερίδα του Βατικανού χαιρέτισε τη νίκη του Spotlight και είπε ότι η ταινία δεν είναι «αντί-Καθολική».

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ταινία -που επικεντρώνεται στην προσπάθεια μιας ομάδας δημοσιογράφων της Boston Globe να αποκαλύψουν το σκάνδαλο παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς στη Βοστώνη, απεικονίζει πιστά τις προσπάθειες της Εκκλησίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της μπροστά σε «φριχτές αλήθειες».

«Δεν φορούν όλα τα τέρατα ράσα. Η παιδοφιλία δεν προκύπτει αναγκαστικά από τον όρκο αγνότητας» γράφει ο Λουκέτα Σκαράφια, συντάκτης του άρθρου. «Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι στην Εκκλησία ορισμένοι ασχολούνται περισσότερο με την εικόνα του θεσμού από ότι με τη σοβαρότητα της πράξης».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ο παραγωγός του Spotlight Μάικλ Σούγκαρ εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η ταινία φωνή στους επιζώντες, μια «χορωδία που (η φωνή της) θα αντηχεί σε όλο τον δρόμο προς το Βατικανό».

Απηύθυνε μάλιστα απευθείας έκκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο, λέγοντάς του: «Έχει έρθει η ώρα να προστατεύσετε τα παιδιά και να αποκαταστήσετε την πίστη».

Η εφημερίδα του Βατικανού ανέφερε ότι αυτές οι εκκλήσεις αποτελούν θετικό σημάδι. «Υπάρχει ακόμα πίστη στον θεσμό, υπάρχει πίστη σε έναν Πάπα που συνεχίζει το ξεκαθάρισμα που ξεκίνησε ο προκάτοχός του» σημειώνει η εφημερίδα.