Στην αναζήτηση νέας ισπανικής κυβέρνησης, και με τους Σοσιαλιστές να θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν νέα προσφυγή στις κάλπες, το σοσιαλιστικό PSOE κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με το κεντροδεξιό Ciudadanos -η οποία όμως δεν βγαίνει μαθηματικά εάν δεν απέχουν το Podemos ή το PP του Μαριάνο Ραχόι. Το Podemos επιμένει πως «τα νούμερα δεν βγαίνουν» ούτε έτσι, το PP του Ραχόι δείχνει πως δεν θα διευκολύνει το PSOE.

Η Μαδρίτη ετοιμάζεται για την Τετάρτη, οπότε στο Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα καταλήξει στην (πρώτη) ψήφο εμπιστοσύνης στον επόμενο πρωθυπουργό – μέχρι νεωτέρας, θα «δοκιμαστεί» ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού PSOE Πέδρο Σάντσεθ.

Την Τετάρτη, το PSOE και το κεντροδεξιό Ciudadanos -το οποίο ήταν, μαζί με το ισχυρότερο Podemos, το δεύτερο νέο κόμμα που μπήκε στο Κοινοβούλιο του νέου, «μετα-δικομματικού» ισπανικού πολιτικού συστήματος- επιβεβαίωσαν πως έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει άμεσες συνταγματικές αλλαγές πέντε σημείων και προεδρία της κυβέρνησης υπό τον Σάντσεθ.

Τα δύο κόμματα σε καμία περίπτωση δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία, οπότε και η πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι σίγουρα άκαρπη: Ο μοναδικός τρόπος να οδηγήσει η συμφωνία των δύο κομμάτων σε κυβέρνηση θα ήταν να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία θα αρκούσε σχετική πλειοψηφία, είτε το PP του Μαριάνο Ραχόι είτε το Podemos.

Το πρώτο έχει δείξει ότι δεν προτίθεται να το κάνει. Το δεύτερο επανέλαβε πως δεν θα στηρίξει τον Σάντσεθ εάν καταλήξει σε συμφωνία με το Ciudadanos, επιμένοντας στη θέση του για συγκυβέρνηση PSOE, Podemos και μικρότερων αριστερών σχηματισμών.