Οι Τσέχοι κατά πλειοψηφία (βάσει δημοσκοπήσεων του τσεχικού Κέντρου Eρευνας για την Kοινή Γνώμη) φοβούνται τους πρόσφυγες και δεν θέλουν να τους δέχονται στο έδαφός τους. Λόγω έλλειψης πληροφόρησης και εξαιτίας της στοχευμένης προπαγάνδας από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ταυτίζουν τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες. Στις τηλεοράσεις (ειδικά στα ιδιωτικά κανάλια) προβάλλονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα οι νέοι άνδρες-πρόσφυγες, ώστε να στηριχθεί κατάλληλα η θεωρία πως οι ισλαμιστές θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό και τις δομές τις Ευρώπης.
Ο τσέχος τηλεθεατής σπάνια βλέπει εικόνες που είναι τόσο οικείες στους Ελληνες, με γυναικόπαιδα να πνίγονται στη θάλασσα. Την αντιπροσφυγική προπαγάνδα ακολουθούν και οι μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες της χώρας, μαζί με αρκετά περιοδικά. Οι ιδιοκτήτες τους έτσι στοχεύουν στην επιρροή των μαζών και μελλοντικά στην πολιτική τους καριέρα. Ο απλός τσέχος πολίτης λοιπόν δεν γνωρίζει την πραγματικότητα και έτσι οι αντιδράσεις του είναι λίγο-πολύ υστερικές και ξενοφοβικές.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει συχνά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν. Πολύς κόσμος, ειδικά στην επαρχία, αρέσκεται να ακούει τις δηλώσεις του, όπως «Αυτή η χώρα ανήκει στους Τσέχους». Παρ’ όλο που οι επικριτές του Προέδρου τον αποκαλούν «ξενοφοβικό και ρατσιστή, άνθρωπο που οδηγεί τη χώρα προς τον φασισμό και, κυρίως, άνθρωπο που διχάζει την τσεχική κοινωνία», ο ίδιος επιμένει πως «οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης».
Ρητορική μίσους για τους μουσουλμάνους

Η δημοφιλία του τσέχου Προέδρου δεν έπεσε ούτε μετά τη συμμετοχή του στην εκδήλωση όπου πέρυσι μίλησε ο πρόεδρος του κινήματος «Το μπλόκο ενάντια στο ισλάμ» Μάρτιν Κόνβιτσκα. Τότε ο Κόνβιτσκα δήλωσε ότι «τους μουσουλμάνους πρόσφυγες θα τους κάνει αλεύρι», κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση της δικαιοσύνης. Το κίνημα αυτό υποστηρίζεται ανοιχτά από το κοινοβουλευτικό κόμμα Αυγή (του 6,88%), το οποίο έχει πολλά κοινά με το ελληνικό κόμμα Χρυσή Αυγή.
Πολλοί Τσέχοι αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά της θαλάσσια σύνορα. Συμφωνούν μάλιστα με τον πρωθυπουργό της χώρας τους, τον Μπογουμίλ Σόμποτκα, που έστειλε τσέχους στρατιώτες στα Σκόπια να φυλάνε τα σύνορα με την Ελλάδα ώστε να βοηθήσουν στο χτίσιμο του φράχτη.
Οι τσέχοι διανοούμενοι προειδοποιούν την κοινωνία για τον ύπουλο ερχομό μιας νέας μορφής φασισμού. Ενημερώνουν πως το να διαχωρίζεις τους ανθρώπους, στην προκειμένη περίπτωση τους πρόσφυγες, βάσει των θρησκευτικών τους προτιμήσεων, είναι ένα βήμα προς τον φασισμό.
Οι πιο τολμηροί δημοσιογράφοι σε ανεξάρτητες διαδικτυακές εφημερίδες επισημαίνουν πως η ξενοφοβία και το μίσος για τους κατατρεγμένους τυφλώνουν τη δημοκρατία. Ανοιχτά ασκούν κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στην κυβέρνηση για την ξενοφοβική τους πολιτική. Ζητούν περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.

Είναι ελάχιστος ο αριθμός των προσφύγων

Στην Τσεχία μαίνεται ένας άτυπος πόλεμος μεταξύ των υποστηρικτών του δικαιώματος των προσφύγων για μια καλύτερη ζωή και των ξενοφοβικών – ισλαμοφοβικών. Πολλοί άνθρωποι επηρεασμένοι από τη στοχευμένη προπαγάνδα διάφορων συμφερόντων νομίζουν πως όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τζιχαντιστές που θα βιάσουν τις γυναίκες και τις κόρες τους και θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό τους.
Το παράδοξο είναι πως στην Τσεχία ο αριθμός των προσφύγων είναι ελάχιστος. Η τσεχική κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας της ΕΕ από τον Νοέμβρη του 2014, έπρεπε να δεχθεί 1.100 πρόσφυγες ως το 2017, παρ’ όλα αυτά μόλις πρόσφατα δέχθηκε γύρω στους 20 πρόσφυγες –όλους χριστιανούς -, τη στιγμή που η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί αρκετές χιλιάδες προσφύγων. Ετσι βλέπει η τσεχική κυβέρνηση την αλληλεγγύη των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μερικές δεκάδες μουσουλμάνων που πέρυσι πέρασαν τα τσεχικά σύνορα παραμένουν κλεισμένοι σε στρατόπεδα.
Οι τσέχοι πολίτες είναι διχασμένοι λόγω του Προσφυγικού. Οι περισσότεροι επικροτούν την ιδέα να κλείσει το βόρειο χερσαίο σύνορο της Ελλάδας με τη FYROM. Νομίζουν πως έτσι θα λύσουν το πρόβλημά τους και η Τσεχία όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη θα μείνουν «καθαρές». Ξεχνούν πως το ανθρώπινο τσουνάμι δεν το σταματάει καμία δύναμη. Ετσι τουλάχιστον έχει δείξει η ιστορία της ανθρωπότητας.
Η κυρία Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα είναι μεταφράστρια και δημοσιογράφος από την Τσεχία που ζει και εργάζεται στην Αθήνα.