Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι Κούρδοι της Συρίας χρησιμοποίησαν όπλα που τους παρέχουν οι Αμερικανοί κατά αμάχων. Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα μιλήσει την Παρασκευή για το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η στήριξη της Ουάσινγκτον στο κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) έχει εξοργίσει την Άγκυρα και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την ένοπλη πτέρυγα του PYD, το YPG για την επίθεση στην Άγκυρα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άτομα, τα περισσότερα στρατιώτες.

«Πριν από μήνες στη συνάντησή μου μαζί του (με τον Ομπάμα) τού είπα πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα. Έφθασαν τρία αεροπορικά φορτία, τα μισά κατέληξαν στα χέρια του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) και τα μισά στα χέρια του PYD» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

«Η επιμονή των Δυτικών (να μην χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το PYD) μάς θλίβει» σημείωσε.

«Πριν από μήνες στη συνάντησή μου μαζί του (με τον Ομπάμα) τού είπα πως οι ΗΠΑ προμηθεύουν όπλα. Έφθασαν τρία αεροπορικά φορτία, τα μισά κατέληξαν στα χέρια του Νταές (Ισλαμικό Κράτος) και τα μισά στα χέρια του PYD» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

«Η επιμονή των Δυτικών (να μην χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση το PYD) μας θλίβει» πρόσθεσε.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ομπάμα έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής.

«Θα του πω: κοίτα πώς και πού χρησιμοποιούνται τα όπλα που παρείχατε» είπε ο Ερντογάν. «Εναντίον ποιων χρησιμοποιούνται αυτά τα όπλα; Εναντίον πολιτών εκεί και προκαλούν θανάτους» πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως αναφερόταν σε στρατιωτικές προμήθειες που έριξαν οι ΗΠΑ στα τέλη του 2014 στη Συρία. Το στρατιωτικό υλικό προοριζόταν για του Ιρακινούς Κούρδους μαχητές που μάχονταν στο Κομπάνι, ωστόσο ένα από τα φορτία έπεσε στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργότερα ότι έθεσε στο στόχαστρό του το εν λόγω φορτίο και το κατέστρεψε.