Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, με την υποστήριξη των επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού, ανακατέλαβαν περισσότερα εδάφη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη βορειοανατολική επαρχία Χασακέ, πλησιάζοντας σήμερα το μεγάλο τους προπύργιο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία επέκτεινε τους βομβαρδισμούς της σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, τις οποίες ελέγχουν οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες κατηγορεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα.

Οι επαρχίες Χαλεπίου και Χασακέ, τις οποίες ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF, συνασπισμός υπό την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού /YPG), οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές, συνορεύουν με την Τουρκία.

Η πολιτοφυλακή YPG και η πολιτική της πτέρυγα του PYD, που ελέγχουν τα τρία τέταρτα των συρο-τουρκικών συνόρων, θεωρούνται από την Άγκυρα «τρομοκρατικές» οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το αυτονομιστικό κουρδικό κίνημα ΡΚΚ της Τουρκίας. Αντίθετα, η Ουάσινγκτον στηρίζει τις δύο αυτές οργανώσεις που πολεμούν στην πρώτη γραμμή κατά του ΙΚ.

Σήμερα, τρίτη ημέρα της κουρδικής επιχείρησης στο νότο της επαρχίας Χασακέ, σφοδρές μάχες μαίνονταν μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και των τζιχαντιστών του ΙΚ, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι SDF ανακατέλαβαν περιοχές και προωθούνταν προς το Σαντάντι, το προπύργιο του ΙΚ στη Χασακέ από την οποία απέχουν μόλις 5 χλμ., διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Στην προέλασή τους, οι κουρδικές δυνάμεις κατάφεραν να κόψουν τους δύο μεγάλους δρόμους εφοδιασμού του ΙΚ, τη λεωφόρο που συνδέει το Σαντάντι με τη Μοσούλη στο γειτονικό Ιράκ και αυτήν που οδηγεί μέχρι τη Ράκα, βασικό προπύργιο του ΙΚ. Εξασφάλισαν επίσης την πετρελαιοπηγή του Κμπιμπέ, βορειοανατολικά του Σαντάντι, έπειτα από βίαιες συγκρούσεις και αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, οι οποίοι εξανάγκασαν τους τζιχαντιστές σε οπισθοχώρηση.

Απέναντι στις συγκρούσεις αυτές, οικογένειες μαχητών του ΙΚ εγκατέλειψαν το Σαντάντι και κατευθύνθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, νοτιότερα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Η ταχεία προέλαση των κουρδικών δυνάμεων οφείλεται στους σφοδρούς βομβαρδισμούς του διεθνούς συνασπισμού», εξήγησε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης στην εμπόλεμη χώρα.

Στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδιζε καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας τις κουρδικές θέσεις. «Πρόκειται για τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς» από την έναρξη στις 13 Φεβρουαρίου της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης κατά των Κούρδων στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός διεύρυνε την περιοχή όπου πραγματοποιεί βομβαρδισμούς πλήττοντας για πρώτη φορά την πόλη Αφρίν όπου δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν.