Σε ομάδα κρατών-μελών της ΕΕ που προτίθενται να δεχθούν εθελοντικά στην επικράτειά τους αριθμό προσφύγων, ανεξαρτήτως ενός μόνιμου μηχανισμού κατανομής, στρέφεται η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρώντας να βρει διέξοδο στη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει νέα συνάντηση με τη «συμμαχία των προθύμων» στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Στις συνομιλίες θα είναι παρών ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Υπάρχει μία ομάδα χωρών που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχθούν [πρόσφυγες] σε εθελοντική βάση» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, κατόπιν συνάντησής τους στο Βερολίνο.

«Αυτό δεν έχει να κάνει με τον μόνιμο μηχανισμό κατανομής, αλλά με ομάδα χωρών που είναι πρόθυμες να εξετάσουν» την υποδοχή προσφύγων όταν σταματήσει η παράνομη διακίνηση, είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια θα μεταφερθεί καθαρά και στα 28 κράτη-μέλη πώς έχει η κατάσταση», όπως μεταδίδει το Reuters.

Για να γίνει αυτό ωστόσο θα έπρεπε «σε αντάλλαγμα» η Τουρκία να φροντίσει «να περιορίσει ή κατά το δυνατόν να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση» των προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια άφησε επίσης να εννοηθεί, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν του ποσού των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Άγκυρα.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μίνι σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών-Τουρκίας, με επίκεντρο τη θέσπιση συστήματος υποδοχής Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία από κράτη-μέλη της ΕΕ σε εθελοντική βάση και για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου συναντήθηκαν με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο Αλέξης Τσίπρας παρίσταται λόγω της μεγάλης εμπλοκής της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, η Πολωνία δεν θα μετέχει σε αυτόν τον «συνασπισμό», όπως ξεκαθάρισε η Μπεάτα Σίντλο κατά την συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Για την Πολωνία δεν είναι αποδεκτός ένας μόνιμος για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων» σημείωσε η Πολωνή πρωθυπουργός, λέγοντας πάντως πως η Πολωνία θέλει να μετάσχει ενεργά στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης διότι είναι πολύ σημαντικό για το σύνολο της ΕΕ» ανέφερε.