Δεν προδιαγράφεται ιδιαίτερα αρμονική η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τη νέα πολωνή πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο, που φτάνει στο Βερολίνο για την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στα δυτικά επιτιθέμενη στην στάση της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό και ζητώντας σκληρότερη γραμμή.

«Ο δρόμος που ακολουθήθηκε δεν πάει πιο πέρα, χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας» λέει η Σίντλο σε συνέντευξή της στην Bild που δημοσιεύεται την Παρασκευή, ημέρα της επίσκεψής της, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος που συνιστά η προσφυγική ροή «έχει υποτιμηθεί».

«Μέρα με τη μέρα, ακούμε να μιλούν για πράξεις βίας στις οποίες εμπλέκονται μετανάστες» δήλωσε η πρωθυπουργός Σίντλο, αναφέροντας «τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι» και τις «σεξουαλικές επιθέσεις την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία».

Όταν ρωτήθηκε αν η πολιτική της Άγγελα Μέρκελ στο θέμα αυτό της προκαλεί ανησυχία, η Σίντλο απάντησε ότι «πρέπει να το παραδεχτούμε, έγιναν λάθη».

«Η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτός ελέγχου, σήμερα χρειαζόμαστε νέες λύσεις» επισήμανε.

Η κυβέρνηση της Σίντλο δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τους πρόσφυγες αλλά εκτός των συνόρων της ΕΕ, ενώ η προηγούμενη κεντρώα κυβέρνηση είχε δεχτεί να φιλοξενήσει στην Πολωνία σχεδόν 7.000 πρόσφυγες, στο πλαίσιο ενός συστήματος κατανομής.