Τη λήξη των επιχειρήσεων του στρατού εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK στην πόλη Τζίζρε της επαρχίας Σιρνάκ στη νοτιοανατολική Τουρκία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εκφάν Αλά, λέγοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστούν επιχειρήσεις έρευνας και παραμένει ταυτόχρονα σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας -όπως και στη γειτονική Σιλώπη.

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Τζίζρε στις 14 Δεκεμβρίου επιδιώκοντας να ξεριζώσουν τους ένοπλους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν που είχαν σκάψει χαρακώματα και είχαν υψώσει οδοφράγματα για να κρατήσουν μακριά τις δυνάμεις ασφαλείας.

Δεκάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις, οι οποίες έλαβαν διαστάσεις αστικού πολέμου με τον στρατό να ισοπεδώνει κουρδικές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας με επίκεντρο την Τζίζρε, στη μεθόριο με τη Συρία και το Ιράκ, τη Σιλόπι και τη συνοικία Νουρ του Ντιγιάρμπακιρ.

Δεκάδες μαχητές, στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

«Εκτιμούμε ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί στην Τζίζρε εντός λίγων ημερών. Στο Σουρ, μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες, αλλά και εκεί το 85-90% της επιχείρησης έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε ο Εκφάν Αλά.