Κάθε άλλο παρά διπλωματικός ήταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας της προσέγγισής τους προς τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τζιχαντιστικού κινδύνου.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της χώρας του ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) είναι τρομοκρατική οργάνωση ταυτιζόμενη με το ΡΚΚ των κούρδων ανταρτών στην Τουρκία.

Μιλώντας στην Αγκυρα κατά τη συνάντησή του με έπαρχους της χώρας, ο κ. Ερντογάν έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ΡΚΚ και του PYD. «Εμείς λέμε στην Αμερική πως «αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση» και οι αμερικανοί γυρίζουν και μας απαντούν: «όχι, εμείς δεν τους θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση»» είπε σε ύφος που μάλλον δεν θύμιζε προεδρική ομιλία.

«Ω Αμερική!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του αρχίζοντας να κλιμακώνει το κρεσέντο της αντιπαράθεσης: «Πόσες φορές σας το είπα. Είστε μαζί μας ή με αυτούς τους τρομοκράτες του PYD και του YPG (σ.σ. το ένοπλο τμήμα)»;

«Ω Αμερική!», συνέχισε, «δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να αναγνωρίσουμε ούτε το ΡΚΚ, ούτε το PYD, ούτε το YPG».

«Εμείς όλους αυτούς τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε και το Ισλαμικό Κράτος. Εσείς όμως δεν τους μάθατε ποτέ μέχρι σήμερα. Και επειδή ακριβώς δεν τους ξέρετε το αίμα κυλάει στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Δεν υπάρχει εξήγηση».

Μαινόμενενος και κατά ΟΗΕ για το προσφυγικό

Ταυτόχρονα με το παραλήρημα κατά ΗΠΑ λόγω της προσέγγισής τους προς τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ο Ταγίπ Ερντογάν «στολίζει» των ΟΗΕ για το αίτημα να ανοίξει η Τουρκία τα σύνορά της στους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Χαλέπι που περιμένουν έξω από τις πόρτες της.

«Εσείς του ΟΗΕ, σε τι χρησιμεύετε, αν είναι τόσο εύκολο; Εμείς [η Τουρκία] έχουμε υποδεχθεί τρία εκατομμύρια ανθρώπους από το Ιράκ και τη Συρία. Εσείς πόσους φιλοξενείτε; Ενοχλείστε με 300 ή 500 ανθρώπους, όμως εμείς έχουμε τρία εκατομμύρια» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

«Εσείς, τα Ηνωμένα Έθνη, δώσατε βοήθεια μόνο 450 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως εμείς έχουμε δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια» συνέχισε.

«Ελάτε, βοηθήστε μας. Όλα είναι εδώ [σ.σ. αυτά που έχει κάνει η Άγκυρα για τους πρόσφυγες]. Εκείνοι [σ.σ. οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ] έρχονται, επιθεωρούν, αλλά συνεχίζουν να μας ζητούν ένα πλάνο, προγράμματα. Σταματήστε πιΑ. Μας κοροϊδεύετε;» υπογράμμισε σε έντονο ύφος.

Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να ανοίξει τα σύνορά της για τους περίπου 30.000 εκτοπισμένους από το Χαλέπι που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο και προτιμά να τους στέλνει βοήθεια εντός του συριακού εδάφους. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι και ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να τους δεχτεί στη χώρα.

Διελκυστίνδα για το Κουρδικό

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στο κουρδικό ζήτημα έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα την έντονη ενόχληση της Αγκυρας, φοβούμενη ότι η Δύση μπορεί να προωθεί τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Χτες, Τρίτη η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει και πάλι τις προηγούμενες ημέρες πως «οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία» θέτοντας το δίλημμα «είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, απάντησε ότι αν και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».