Η γερμανο-τουρκική πρόταση υποβοηθητικού ρόλου του ΝΑΤΟ στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο βρίσκεται επί τάπητος στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που «άνοιξε» την Τετάρτη στις Βρυξέλλες -ταυτόχρονα με τα σχέδια ενίσχυσης των προκεχωρημένων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη προκειμένου να σταλεί καθαρό μήνυμα στη Ρωσία.

Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου των υπουργών Άμυνας, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε «όλοι κατανοούμε την ανησυχία και όλοι βλέπουμε την ανθρώπινη τραγωδία», επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε απόφαση για τη χρήση των εναέριων ή θαλάσσιων μέσων για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών προσφύγων, όπως μεταδίδει σχετικά το Associated Press.

Ο Στόλτενμπεργκ είχε ήδη δηλώσει το περασμένο 24ωρο πως το ΝΑΤΟ θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» το αίτημα συνδρομής στο προσφυγικό που διατυπώθηκε κατόπιν της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Γερμανία και η Τουρκία θέλουν από κοινού να αξιοποιήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες και το πώς το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διαδραματίσει υποβοηθητικό ρόλο στον έλεγχο της κατάστασης στη θάλασσα.

Αυτό γίνεται «στο πλαίσιο του από κοινού καθορισμένου στόχου της καταπολέμησης της εγκληματικότητας των διακινητών» διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Πρόκειται πρώτα για τη βασική πεποίθηση, την οποία μοιράζονται η Γερμανία και η Τουρκία, ότι η τωρινή κατάσταση σε ύδατα του ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή. Καθημερινά χάνονται ζωές λόγω της δραστηριότητας των διακινητών και τίθεται το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσει το ΝΑΤΟ με τις ειδικές του δυνατότητες παρακολούθησης στη στήριξη της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής. Περί αυτού πρόκειται και αυτό θα συζητηθεί τώρα με ησυχία με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ και μετά θα δούμε τη συνέχεια. Δεν θέλω να προκαταλάβω τις διαβουλεύσεις» επισήμανε.

Ερωτηθείς ακόμη εάν τώρα υπάρχει λόγος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας, επανέλαβε ότι από την πλευρά της Γερμανίδας καγκελαρίου υπάρχει η βασική πρόθεση για μια τέτοια συνάντηση, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. «Τώρα πρέπει πρώτα να γίνει συζήτηση για αυτή την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Σε τηλεφωνική συνομιλία των Αλέξη Τσίπρα και Άνγκελα Μέρκελ που ακολούθησε τις επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ έχει χαιρετίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά στόματος του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επανέλαβε ότι «τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορεί να είναι παράδεισος για διακινητές».

Στις Βρυξέλλες αναμένεται επίσης να εγκριθούν σχέδια για ενισχυμένη προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. «Σήμερα και αύριο, θα λάβουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνας και της δύναμης αποτροπής μας» δήλωσε ο ίδιος προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και άλλες χώρες συμμάχους κοντά στη Ρωσία «θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ διαμηνύοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει ενωμένο απέναντι σε κάθε είδους επιθετικότητα εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου».

Στα μέτρα που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται αποθήκευση αποθεμάτων στρατιωτικού εξοπλισμού, η κατασκευή νέων υποδομών και, όπως δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, μεγαλύτερη και πιο συχνή «προκεχωρημένη παρουσία πολυεθνών δυνάμεων».

Από ρωσικής πλευράς, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το σχέδι του ΝΑΤΟ για τη μέγιστη ανάπτυξή του στην ανατολική Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης που έχει στόχο να περιορίσει τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι «καινούργιο», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου να ζητήσουν την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη φρούρηση του Αιγαίου για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τεράστιες, αναφέρει το ΚΚΕ, «γιατί και με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, δεν απορρίπτει την παραπάνω εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ παραμένει πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού, της συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».

«Όσο δε για τον όρο η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, αυτό δεν αποτελεί παρά ένα ευχολόγιο, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτει.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».