Ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας Βιρτζίνια απήγγειλε στη χήρα ηγετικού στελέχους της ISIS την κατηγορία της συνομωσίας στο θάνατο της Κάιλα Μίλερ, νεαρής αμερικανίδας εργαζόμενης σε ανθρωπιστική οργάνωση. Η κατηγορούμενη, Νισρίν Άσαντ Ιμπραΐμ Μπαχάρ (γνωστή επίσης ως Ουμ Σαγιάφ) ήταν σύζυγος του Αμπού Σαγιάφ, του «υπουργού πετρελαίου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η 25ρονη κατηγορούμενη βρίσκεται υπό κράτηση στο Ιράκ. Στο κρησφύγετο το Αμπού Σαγιάφ είχε γίνει τον περασμένο Μάριο επιδρομή από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, οπότε και συνελήφθη η Νισρίν Μπαχάρ.

Τι θύμα, η 26χρονη Μίλερ, είχε βιαστεί επανειλημμένως από τον αρχηγό της ISIS αλ-Μπαγκντάντι ενώ ήταν αιχμάλωτη στη Συρία, είπαν τον Αύγουστο του 2015 αμερικανοί αξιωματούχοι και η εκπρόσωπος της οικογένειάς της.

Η κατηγορούμενη φέρεται να είχε αναφέρει μετά τη σύλληψή της πως ο αλ Μπαγκντάντι ήταν «ιδιοκτήτης» της Αμερικανίαδας κατά την αιχμαλωσία της στο σπίτι των Σαγιάφ – «ιδιοκτησία» σήμαινε δουλοκτησία.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά της Σαγιάφ στις ιρακινές αρχές και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να «συνεργάζεται με αρχές στο Ιράκ για την υποστήριξη δίωξης μέχρι τέλους και για να βοηθήσει ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη».

Η Μίλερ, από το Πρέσκοτ της Αριζόνα, πήγε στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2012 για να εργαστεί για τουρκική οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας σε Σύρους πρόσφυγες κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Απήχθηκε τον Αύγουστο του 2013 ενώ έφευγε από ένα νοσοκομείο στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Οι κατηγορίες της Σαγιάφ περιλαμβάνουν την υλική συνέργεια σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση που επέφερε τον θάνατο ενός ατόμου, που επιφέρουν την μέγιστη ποινή, της ισόβιας κάθειρξης.