Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τον περασμένο Νοέμβριο να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες εάν η ΕΕ δεν του προσέφερε μία καλύτερη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Εμπιστευτικά έγγραφα που επικαλείται το Euro2day.gr αποκαλύπτουν τις στιγμές έντασης κατά τις συνομιλίες ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιθανότατα (δεν είναι χρονολογημένα) στις 16 Νοεμβρίου στην Αττάλεια της Τουρκίας μετά τη συνεδρίαση της G20.

Στόχος των συνομιλιών, από πλευράς ΕΕ, ήταν να πείσουν την Τουρκία να καταβάλλει προσπάθεια προκειμένου να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προσέφερε στην Αγκυρα βοήθεια 3 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής των προσφύγων, ποσό το οποίο ο Ερντογάν προφανώς έκρινε ως μη ικανοποιητικό.

«Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και να βάλουμε τους πρόσφυγες σε λεωφορεία» αντέδρασε ο Τούρκος πρόεδρος. «Εάν λέτε 3 δισ. ευρώ για δύο χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε περαιτέρω», φέρεται να είπε.

«Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να επενδύσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», ανέφερε Ερντογάν.

Στη συνέχεια των διαλόγων, με τον Ερντογάν να διακόπτει τακτικά τους συνομιλητές του, ο Τουσκ απαντά στον Τούρκο πρόεδρο ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν ήταν για αυτήν μόνο, αλλά για το ευρώ συνολικότερα, με τον Ερντογάν να ανταπαντά ότι και το προσφυγικό έχει να κάνει με κάτι ευρύτερο: τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Λοιπόν, πώς θα αντιμετωπίσετε το προσφυγικό χωρίς συμφωνία; Θα σκοτώσετε του πρόσφυγες;» είπε κάποια στιγμή ο Ερντογάν, επιδιώκοντας να πετύχει καλύτερους όρους για την χώρα του.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, για μετά τις εκλογές, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν ο οποίος είπε ότι η έκθεση δεν τον βοήθησε να νικήσει στις εκλογές και δεν αναπαριστά καθόλου την πραγματικότητα.

Καθώς ολοκληρώνεται η τεταμένη συνομιλία, ο Γιούνκερ λέει ότι περιμένουν τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες και «θα τον υποδεχτούν σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο: «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα».

Γυρνώντας προς τον κ. Τουσκ, ο Ερντογάν είπε ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της. «Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες» συμπλήρωσε.