Ελληνοκυπριακής καταγωγής φέρεται να είναι εκτελεστής του ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με την Washington Post. Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο 32χρονος Αλεξάντα Κότεϊ, γκανέζικης και ελληνοκυπριακής καταγωγής και μεγαλωμένος στο Δυτικό Λονδίνο, είναι μέλος του βρετανικού πυρήνα μέσα στο Ισλαμικό Κράτος που επέβλεψε τη βάναυση φυλάκιση και τον αποκεφαλισμό των δυτικών ομήρων στη Συρία.
Ο Κότεϊ ταυτοποιήθηκε μέσω μιας κοινής έρευνας της Post και BuzzFeed. Το όνομά του επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της CIA και άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν Βρετανούς υπηκόους στη Συρία, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν μια εν εξελίξει έρευνα.
Ο Κότεϊ φέρεται να είναι ο δεύτερος μαχητής στην ομάδα των δεσμοφυλάκων του ΙΚ που κατονομάζεται, μετά την αποκάλυψη πέρσι και πάλι από την Washington Post, του επονομαζόμενου «Τζιχάντι Τζον» ως Μοχάμεντ Εμουαζί. Ο λόγος για τον διαβόητο μασκοφόρο, επίσης από το Δυτικό Λονδίνο, που φαίνεται να αποκεφαλίζει Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιάπωνες ομήρους στο βίντεο. Ο 27χρονος Εμουαζί σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους το Νοέμβριο στη Ράκα, de facto πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία, μαζί μ’ έναν άλλο άνδρα αγνώστων στοιχείων. Δεν είναι σαφές αν ο δεύτερος άνδρας ήταν επίσης ένας από το γκρουπ των τεσσάρων φρουρών που επέβλεψαν και βασάνισαν δυτικούς ομήρους κι έλαβαν το προσωνύμιο «Beatles» από τους φυλακισμένους τους, λόγω της αγγλικής προφοράς τους.
Η οικογένεια του Κότεϊ στο Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλεύθερου» αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως επίσης και οι Βρετανοί αξιωματούχοι ασφαλείας. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Κότεϊ ήταν ο φρουρός με το προσωνύμιο «Ρίνγκο» ή εκείνος με το προσωνύμιο «Τζορτζ». Ένας τέταρτος, ο «Πολ», έπαιξε μικρότερο ρόλο στην ομάδα και δεν εμφανίζεται αργότερα στην κράτηση ορισμένων από εκείνους που κρατήθηκαν από τον Ισλαμικό Κράτος. Η τύχη του Κότεϊ σήμερα είναι άγνωστη. Σύμφωνα με Ευρωπαίους ομήρους που ελευθερώθηκαν μετά την καταβολή λύτρων από τις κυβερνήσεις τους, οι Βρετανοί φρουροί έφεραν πάντοτε μάσκες και ήταν οι πιο ανελέητοι, υποβάλλοντας τους κρατούμενους σε ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς και εικονικές εκτελέσεις.
Ενας Δανός όμηρος, που ελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αφηγήθηκε ότι ο «Ρίνγκο» τον κλώτσησε άγρια 25 φορές στα πλευρά του την ημέρα των 25ων γενεθλίων του, με τους απαγωγείς να του λένε ότι αυτό ήταν «δώρο». Ο «Τζορτζ», σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ο πιο βίαιος και απρόβλεπτος, αλλά και διοικούσε την ομάδα των φρουρών.