H γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν την άποψη ότι το προσφυγικό χρειάζεται μια λύση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Κυριακή στο Στρασβούργο, στα γαλλογερμανικά σύνορα, για να εξετάσουν την ατζέντα ενόψει της συνόδου κορυφής στις 18- 19 Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν εκτενώς Φρανσουά Ολάντ και Άγγελα Μέρκελ, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στη δημιουργία των hot spots στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο Γάλλος πρόεδρος ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για την κατάσταση που επικρατεί με τις ροές μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ συμφωνήθηκε η διατήρηση της πίεσης προς τη χώρα μας ώστε να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η δημιουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων.

Στη συνάντηση συμφώνησαν ότι το σχέδιο δράσης που θα καθοριστεί από την ΕΕ θα αποτελεί κοινή προτεραιότητα.
Το σχέδιο προβλέπει βοήθεια προς την Ελλάδα για να ελέγξει τα σύνορά της, ενίσχυσή της με μέσα για την καταγραφή των προσφύγων, δράσεις ενάντια στους λαθρέμπορους αλλά και αναβάθμιση των διαδικασιών απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Περιλαμβάνει επίσης πακέτο βοήθειας προς την Τουρκία για την ανάσχεση των ροών προς την Ευρώπη.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο εμφάνισε την δημοτικότητα της Merkel να έχει υποχωρήσει σε χαμηλό τεσσερισήμισι ετών με ποσοστό άνω του 80% των Γερμανών να αμφιβάλουν για το αν η κυβέρνηση ελέγχει την μεταναστευτική κρίση.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ξεχωριστά την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Συρία, είπε πηγή στην γαλλική πλευρά.