Σκληρή στάση κρατούν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Αθήνα για το προσφυγικό και τη φύλαξη των «εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», με ορισμένες -όπως τη Βιέννη- να επιμένουν στην ανάγκη ελληνικών κινήσεων ή «εξεύρεσης άλλων τρόπων» για μείωση των αριθμών που φτάνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28» στο Άμστερνταμ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, το προσφυγικό ήταν στην κορυφή της ατζέντας.

Βγαίνοντας το Σάββατο από τη συνάντηση, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς ρωτήθηκε «τι άκουσε σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως αν σας δόθηκε η εντύπωση πως υπάρχει διάθεση για να γίνει αποδεκτή βοήθεια».

«Δυστυχώς όχι» απάντησε ο Κουρτς. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω την αίσθηση ότι γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση σε εμάς, τις χώρες προορισμού» συνέχισε.

«Για εμάς, ως χώρα προορισμού, η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί έτσι, εξ ου και το [αυστριακό] ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων αλλά και το πιεστικό μας αίτημα για να βρεθεί επιτέλους λύση στα εξωτερικά σύνορα» τόνισε.

«Για να το πω καθαρά, εάν δεν βρούμε λύση στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η μοναδική δυνατότητα που θα έχουμε θα είναι να συνεργαστούμε με τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και να προστατεύσουμε εκεί την Σένγκεν» τόνισε.

Παράλληλα, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας άφησε να εννοηθεί ότι η Βιέννη μπορεί να εξετάσει συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με χώρες των Βαλκανίων για προστασία των συνόρων.

Όπως αναφέρει το Associated Press, η Αυστρία έχει εγείρει το ενδεχόμενο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις σε χώρες όπως ΠΓΔΜ και Βουλγαρία για να προστατεύσουν τα σύνορά τους ώστε, πρακτικά, οι προσφυγικές ροές να «αποκλειστούν» στα ελληνικά σύνορα.

«Μπορεί να υπάρξει μεικτή στρατιωτική και πολιτική αποστολή στα Βαλκάνια» είπε ο αυστριακός υπουργός Χανς-Πέτερ Ντοσκότσιλ, λέγοντας πως «η διασφάλιση των συνόρων και τα hotspot είναι και ζήτημα στρατιωτικής συνεργασίας». Κύκλοι του αυστριακού υπουργείου άφηναν να διαρρεύσει στα γερμανόφωνα ΜΜΕ πως η Βιέννη εξετάζει συναντήσεις με εκπροσώπους από Σερβία, ΠΓΔΜ, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Κροατία.

Ο ιταλός ΥΠΕΞ Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε, προσερχόμενος το Σάββατο, υπογράμμισε πως υπάρχει η ανάγκη να αποφευχθεί «αλυσιδωτό κλείσιμο συνόρων οπυ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ντόμινο που θα έθετε σε κίνδυνο την αρχιτεκτονική του Σένγκεν».

Από τις σκληρότερες φωνές στους «28» ήταν εκείνη της Βουδαπέστης, με τον ούγγρο ΥΠΕΞ Πέτερ Σίγιατρο να αναφέρει το Σάββατο: «Εάν η Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη ή ικανή να προστατεύσει την ζώνη Σένγκεν και δεν δεχθεί βοήθεια από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε άλλη γραμμή άμυνας που είναι προφανώς η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία».