Θέλοντας να αξιοποιήσει το βαρύ κλίμα για το προσφυγικό στην ΕΕ και να επεκταθεί και πέραν της Γερμανίας, το ισλαμοφοβικό Pegida έχει κάλεσει σε συγκεντρώσεις σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Στην ίδια τη Γερμανία, οι αρχές θεωρούν ότι έχουν ενισχυθεί ειδικά η προσέλευση ακραίων στπ «κίνημα κατά της ισλαμοποίησης» ενώ το συγκοινωνούν δοχείο του Pegida στο κομματικό τοπίο, το AfD, ενισχύεται δημοσκοπικά -με τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ να διαπιστώνει ότι η ρητορική τού AfD πλησιάζει όλο και περισσότερο εκείνη των ναζί.

Το Pegida έχει καλέσει για το Σάββατο σε συγκεντρώσεις, εκτός από τη Γερμανία, σε Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία, ΠΟλωνία, Τσεχία και Ελβετία. Το «πανευρωπαϊκό κάλεσμα» είχε ξεκινήσει από συνάντηση ξενοφοβικών κινημάτων -από τα οποία ορισμένα ανήκουν ξεκάθαρα στην ακροδεξιά- στο πολωνικό Ρόστοκι κατά το τέλος Ιανουαρίου.

Προηγούμενες, χαμηλότερου προφίλ, απόπειρες του Pegida να απλωθεί και έξω από τα γερμανικά σύνορα είχαν ελάχιστη επιτυχία. Στις συγκεντρώσεις του εντός Γερμανίας, έχει προσπαθήσει εσχάτως να δώσει βάρος στην παρουσιία «ομοϊδεατών» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακριβώς για να δώσει την εικόνα ότι δικτυώνεται.

Στις πόλεις για τις οποίες υπήρξε κάλεσμα στη Γαλλία ήταν και το Καλαί, όμως το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών απαγόρευσε την συγκέντρωση με το αιτιολογικό των κινδύνων ασφαλείας – η πόλη είναι εδώ και χρόνια ο τελευταίος σταθμός στον οποίο μένουν μετέωροι μετανάστες που θέλουν να περάσουν στη Βρετανία, με τους καταυλισμούς να έχουν ενοποιηθεί στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί».