Κατά των προσφύγων πολέμου και των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα που αποπειρώνται να εισέλθουν παράνομα στη Γερμανία οι αστυνομικοί «θα πρέπει να κάνουν χρήση των όπλων τους, αν είναι αναγκαίο». Τάδε έφη Φράουκε Πέτρι, ηγέτιδα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ενός θεωρούμενου ακροδεξιού πλέον από όλο και περισσότερους πολικούς αναλυτές κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο τη γενικευμένη δυσφορία που επικρατεί στη χώρα σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης βλέπει να ανεβαίνουν διαρκώς τα δημοσκοπικά ποσοστά του. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις το AfD εμφανίζεται στην τρίτη θέση –πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες –με ποσοστό 12%, η 40χρονη Πέτρι αναδεικνύεται στη γερμανική πολιτική ως μια επικίνδυνη γυναίκα.
Μητέρα τεσσάρων παιδιών και μεγαλωμένη στην πρώην Ανατολική Γερμανία η Πέτρι κατάφερε να αναδειχθεί ένα από τα ηγετικά στελέχη του AfD από την ίδρυση του κόμματος πριν από μία τριετία. Καλλιεργώντας ένα αμιγώς αντιευρωπαϊκό προφίλ, κατά το πρότυπο του βρετανικού UΚIP του Nάιτζελ Φάρατζ, στις εκλογές του 2013 το AfD κέρδισε το 4,7% των ψήφων, αγγίζοντας το (υψηλό) όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ. Το γεγονός αυτό ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα την άτυπη διάσπαση του κόμματος σε δύο παρατάξεις, με τη μία, επικεφαλής της οποίας ήταν η Πέτρι, να κινείται προς την Ακροδεξιά.
Επειτα από την εκλογή της, το περασμένο καλοκαίρι, στην ηγεσία του AfD, σε μια κομματική διαδικασία κατά την οποία οι «δελφίνοι» συναγωνίζονταν για το ποιος θα προτείνει τις πιο ακραίες θέσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού –κλείσιμο των συνόρων, κατάργηση του δικαιώματος κατάθεσης αίτησης ασύλου, ακόμη και χρήση όπλων –η Πέτρι έκανε λόγο για μια «φθινοπωρινή επίθεση» με κύριο, αν όχι μοναδικό, όπλο μια άκρως αντιμεταναστευτική ατζέντα. Σχολιάζοντας την ήττα του ο Μπερντ Λούκε, κύριος εσωκομματικός αντίπαλος της Πέτρι, προειδοποίησε πως η νέα πρόεδρος μεταλλάσσει το AfD κατά το πρότυπο του ακροδεξιού και αντιισλαμικού Pegida.
Χτυπούν την πόρτα της Μπούντεσταγκ


Οι δηλώσεις Πέτρι σχετικά με την «κατ’ ανάγκη» χρήση όπλων κατά των προσφύγων από την Αστυνομία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ζητεί τη στενή παρακολούθηση του AfD από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος. «Ο τελευταίος γερμανός πολιτικός που πυροβολούσε πρόσφυγες ήταν ο Εριχ Χόνεκερ» δήλωσε ο Τόμας Οπερμαν, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, αναφερόμενος στον τελευταίο ηγέτη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Ποιο θα είναι το μέλλον της Πέτρι και του AfD: «Το μόνο που θα πληγεί από τα σχόλιά της είναι η καριέρα της. Στη Γερμανία το στίγμα της Ακροδεξιάς εξακολουθεί να είναι θανάσιμο. Αν το AfD κινδυνεύει να τεθεί υπό έλεγχο ως εν δυνάμει «αντισυνταγματική δύναμη», διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να διασπαστεί και να χάσει πολλά από τα μέλη του σε περίπτωση που συνδεθεί με τον ναζισμό» δήλωσε στο «Βήμα» ο Τόμας Μπέργκερ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Ταυτόχρονα επισήμανε ωστόσο ότι αν συνεχιστεί η υποστήριξη προς το AfD, το οποίο έχει ήδη εκλέξει εκπροσώπους σε πέντε τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας αλλά και στην Ευρωβουλή, τότε δεν αποκλείεται η Ακροδεξιά να καταφέρει αυτό που δεν έγινε κατά τα 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: να εισέλθει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας.


Πίτερ Βάιζερ, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών και Γλωσσών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT)
«Η άνοδος θα ανακοπεί όταν αλλάξει στάση η Μέρκελ στο Προσφυγικό»
«Παρά την προφανή και αυξανόμενη άνοδο του AfD δεν πιστεύω ότι η γερμανική κοινωνία κινείται περαιτέρω προς τα δεξιά»
λέει στο «Βήμα» ο Πίτερ Βάιζερ, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σπουδών και Γλωσσών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Και εξηγεί: «Πρέπει να θυμάται κανείς ότι αυτά τα κόμματα είναι περιθωριακές ομάδες του πολιτικού φάσματος, παρ’ όλο που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το AfD συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 10% σε εθνικό επίπεδο. Η πλειονότητα των Γερμανών δεν υποστηρίζει τη φανατικά αντιμεταναστευτική στάση του ή την επιθετική ρητορική του, η οποία δανείζεται πολλά από το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας. Ομάδες όπως το AfD ή το Pegida υποστηρίζονται περισσότερο και, κατ’ επέκταση, αναδεικνύονται σε περιόδους κρίσης ή συγκρούσεων».
Για τον Βάιζερ η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γερμανία, παρότι είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, είναι επίσης παροδική. Μιλώντας στο «Βήμα» ο γερμανός ακαδημαϊκός εξήγησε ότι κόμματα όπως το AfD ή κινήματα όπως το Pegida θα απολέσουν τα όποια ερείσματά τους στη γερμανική κοινωνία όταν τροποποιηθεί η μεταναστευτική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ. «Αναντίρρητα η δημοτικότητα της Μέρκελ και η πολιτική στήριξη που απολάμβανε επλήγησαν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην «πολιτική των ανοιχτών συνόρων». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πολιτική βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την είσοδο μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο στη χώρα συγκρούστηκε με την απτή πραγματικότητα. Η κατάσταση στα κέντρα προσφύγων μερικές φορές μπορεί να χαρακτηριστεί χαοτική. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης η οποία ελήφθη δίχως να ληφθούν υπόψη οι πρακτικές συνέπειες. Παράλληλα εδραιώθηκε η απογοήτευση σε πολλούς Γερμανούς οι οποίοι αρχικά επικρότησαν τα σχέδια της Μέρκελ» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προβλέπει: «Περισσότερο από μια μελλοντική επιτυχία του AfD, πιστεύω πως η καγκελάριος θα αναθεωρήσει σύντομα τη στάση της στο Προσφυγικό».
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Το «δώρο» και οι «βάρβαροι»

«Φυσικά και πρέπει να ευχαριστήσουμε πρώτα και πρωτίστως την προσφυγική κρίση για την ενίσχυση του κόμματός μας. Ηταν ένα δώρο για εμάς!» δηλώνει ο Αλεξάντερ Γκόλαντ, πρώην στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και νυν εκπρόσωπος Τύπου του AfD. Σύμφωνα με τον ίδιο οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που επιδιώκουν να φτάσουν στη Γερμανία είναι απλώς «βάρβαροι».
Στο στόχαστρο μυστικών υπηρεσιών

«Στον Γκάμπριελ και στην παρέα του, δεν φτάνει μόνο να δυσφημίζουν το AfD και να έχουν επιρροή στα Μέσα για να το μειώσουν, προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις Αρχές κόντρα στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Και όλα αυτά στο όνομα της «Δημοκρατίας»». Ανάρτηση της Φράουκε Πέτρι στον λογαριασμό της στο Facebook, απάντηση στις δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την ανάγκη παρακολούθησης του AfD από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Προβλέπουν ότι θα γίνει εμφύλιος

«Φοβάμαι για τη χώρα μου. Ετσι αισθάνεται κανείς όταν είναι ξένος στην πατρίδα του. Αυτή η καταστροφική εξέλιξη πρέπει να τερματιστεί». Τάδε έφη Μπγιορν Χέκε, επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία, προσδιορίζοντας πως οι πρόσφυγες «απειλούν τη χιλιετή ύπαρξη της Γερμανίας». Ο ακροδεξιός πολιτικός, οι ομιλίες του οποίου συγκρίνονται με τους λόγους του Γιόζεφ Γκέμπελς, προβλέπει επίσης το ξέσπασμα ενός «εμφύλιου πολέμου» στη Γερμανία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ