Καθώς οι δυνάμεις του Άσαντ περικυκλώνουν το Χαλέπι, υπό την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, δεκάδες χιλιάδες Σύροι φεύγουν για να γλιτώσουν και κατευθύνονται βόρεια προς τη μεθόριο με την Τουρκία. Δεκαπέντε χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται ήδη στα σύνορα. Η συριακή πόλη τελεί υπό πολιορκία, έχουν αποκοπεί οι γραμμές ανεφοδιασμού της από την Τουρκία και η πτώση της στο καθεστώς Άσαντ θεωρείται ζήτημα χρόνου.

Οι Σύροι άμαχοι κατευθύνονται προς την Τουρκία κατά δεκάδες χιλιάδες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, ακτιβιστών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Δεκαπέντε χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φτάσει ήδη στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Την Πέμπτη ο ίδιος είχε αναφέρει ότι έως και 70.000 άνθρωποι μετακινούνται στην ύπαιθρο βορείως του Χαλεπίου προς την Τουρκία.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για μαζική είσοδο προσφύγων, ωστόσο η διεύθυνση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της τουρκικής κυβέρνησης ενεργοποίησε ήδη τον κρατικό μηχανισμό για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Κομπάνι.

Κατά το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των αμάχων που έχουν εγκαταλείψει από τη Δευτέρα τις εστίες τους στο Χαλέπι είναι 40.000.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει επαληθεύσει πως εξαιτίας της επιχείρησης του καθεστώτος Άσαντ έχουν φύγει 15.000 άνθρωποι από τα βόρεια της πόλης του Χαλεπίου.

«Τοπικές πηγές αναφέρουν ότι αν και το συνοριακό πέρασμα παραμένει κλειστό, ωστόσο όσοι χρίζουν επείγουσας ιατρικής βοήθειας δέχονται θεραπεία σε νοσοκομεία στην Τουρκία» ανέφερε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Κόβεται ο δρόμος της ανθρωπιστικής βοήθειας

Η ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps ανέφερε την Παρασκευή ότι εξαιτίας των συγκρούσεων και της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών έχει διακοπεί η πρόσβαση στην κεντρική διαδρομή μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. «Φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει πολιορκία της πόλης» δήλωσε ο περιφερειακός γενικός διευθυντής της οργάνωσης.

Σε ανακοίνωσή της οργάνωσης αναφέρεται ότι από την Τετάρτη έχουν κοπεί κατά το ήμισυ οι επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Η Mercy Corps αναφέρει ότι κάθε μήνα προσφέρει βοήθεια σε μισό εκατομμύριο κατοίκους στη βόρεια Συρία.

Η νέα ανθρωπιστική κρίση ξεδιπλώνεται εν μέσω αλληλοκατηγοριών Ρωσίας-Τουρκίας.

Η Άγκυρα κατηγόρησε την Παρασκευή τη Μόσχα για προπαγάνδα εξαιτίας δηλώσεων ότι σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή στη Συρία. «Η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο ή σκέψεις για να πραγματοποιήσει στρατιωτική εκστρατεία ή χερσαία εισβολή στη Συρία» δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας πως η Ρωσία εντείνει τη δική της στρατιωτική εκστρατεία στη Συρία κάθε μέρα αντί να εργάζεται για λύση.

Μιλώντας την Πέμπτη από το βήμα της συνόδου δωρητών στο Λονδίνο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε εκ νέου τη ρωσική ανάμειξη στη Συρία, κατηγορώντας τη Μόσχα και το καθεστώς Άσαντ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.