Είναι αδύνατον η Τουρκία να επωμιστεί όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης δήλωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντησή τους στην Αγκυρα.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναλαμβάνει τους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία» σημείωσε από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα εργαστούν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών ροών.

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η Συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο», όπως μεταδίδει το Reuters.

Κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης -από κοινή διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι έως διευρυμένη συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας των δύο χωρών κατά των δικτύων διακινητών και συνεργασία ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στη μεθόριο.

«Μας προκαλεί όχι απλά φρίκη, αλλά τρόμο» η οδύνη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας των βομβαρδισμών, κυρίως από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος αναφερόμενη στην μαζική έξοδο Σύρων από το Χαλέπι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική επίθεση του καθεστώτος Άσαντ υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Η ίδια επισήμανε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ασκήσουν πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη για συμμόρφωση όλων των πλευρών στο ψήφισμα του Δεκεμβρίου που καλεί σε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού.

Επ’ αυτού ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε λόγο για κοινή γερμανο-τουρκική διπλωματική πρωτοβουλία για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι. Η συριακή πόλη «βρίσκεται ντε φάκτο υπό πολιορκία» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως «είμαστε στο χείλος νέας ανθρωπιστικής τραγωδίας».

Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτοί με το σκεπτικό ότι η Τουρκία θα δέχεται τους πρόσφυγες σε κάθε περίπτωση, είπε.

Ως προς τους 35.000 πρόσφυγες που παραμένουν τις τελευταίες ημέρες πίσω από τις πύλες της μεθοριακής πόλης Κιλίς, ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την είσοδό τους «όταν κριθεί απαραίτητο».

Η Τουρκία δέχεται πίεση από την ΕΕ να ανοίξει τα σύνορά της στους Σύρους που έχουν συνωστιστεί στη μεθόριο φεύγοντας για να γλιτώσουν από τις μάχες και τις επιδρομές στο Χαλέπι.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα σε ποια έργα θα διατεθούν κονδύλια από το πακέτο των τριών δισ. ευρώ που αποφάσισε να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Άγκυρας στον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σχετικά ότι είναι σημαντικό να δει η ΕΕ άμεσες, ορατές βελτιώσεις για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Παράλληλα, βάσει δηλώσεων Νταβούτογλου οι δυνάμεις ασφαλείας Γερμανίας-Τουρκίας θα εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις των δύο χωρών θα συνεργαστούν στην παροχή βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στη μεθόριο.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για την επίσκεψη Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς επαναλάμβανε «πόσο σημαντική είναι η Τουρκία ως εταίρος» στο προσφυγικό ζήτημα, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν αρκούσε η τηλεφωνική επικοινωνία και κ. Μέρκελ έπρεπε να μεταβεί στην Άγκυρα.

«Οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν έκαναν την κατάσταση επί τόπου πιο εύκολη. Για αυτό η καγκελάριος θεώρησε συνετό και απαραίτητο να ταξιδέψει προσωπικά στην Άγκυρα για να έχει εκεί πάλι συνομιλίες στο υψηλότατο επίπεδο για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία και την περαιτέρω προώθησή του» δήλωσε.

Η Ανγκελα Μέρκελ ωστόσο δέχεται σήμερα δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση για το ταξίδι της στην Τουρκία, με επιχειρήματα που αφορούν κυρίως την απροθυμία της Άγκυρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

«Επανειλημμένα ταξίδια στην Τουρκία δεν μπορούν να αποτελούν υποκατάστατο για μία οργανωμένη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να απουσιάζει» δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πράσινων Τζεμ Έζντεμιρ εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία μπορούν να ανακόψουν το προσφυγικό κύμα. «Μόνο με τα χρήματα δεν θα λυθεί τίποτα. Μαζί με τα χρήματα πρέπει και η Ελλάδα με την Τουρκία να παραμερίσουν τις έριδές τους. Η δράση των διακινητών αποτελεί κομμάτι της τουρκικής οικονομίας» δήλωσε ο Έζντεμιρ στο MDR, ενώ η επικεφαλής της ΚΟ της «Αριστεράς» Ζάρα Βάγκενκνεχτ προειδοποίησε την Μέρκελ, μιλώντας στο WDR, «να μην επιτρέψει να εκβιαστεί από την Άγκυρα».

Η ατζέντα της συνάντησης

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται ασφαλώς η προσφυγική κρίση, αλλά θα συζητηθούν και άλλα θέματα. «Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη και οι δυο πλευρές έχουν εφαρμόσει μέρος της συμφωνίας. Θα τεθούν τα ζητήματα του πώς μπορούμε να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και να την μετατρέψουμε σε νόμιμη, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών στα τουρκικά παράλια και με ποια προγράμματα μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τους Σύρους που βρίσκονται στη χώρα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αγκυρα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι μπορεί κανείς να διακρίνει ότι ακόμη υπάρχουν οι διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, άρα είναι προφανές ότι «μένει ακόμη να γίνει δουλειά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν διαθέτει κάποια σχετική πληροφορία.


Παράλληλα, πίσω από τα κλειστά σύνορα του Οντζουπινάρ στη νότια Τουρκία, οι σκηνές που έχουν διανείμει τουρκικά συνεργεία και ομάδες έχουν αρχίσει να δημιουργούν «προσωρινούς καταυλισμούς» στους οποίους φτάνουν εφόδια από την τουρκική πλευρά.

Η Τουρκία επί του παρόντος δηλώνει ότι οι πρόσφυγες δέχονται βοήθεια εντός Συρίας και δεν υφίσταται ανάγκη να τους επιτραπεί η διέλευση. Φορτηγά και ασθενοφόρα πέρασαν στο συριακό έδαφος από την Τουρκία την Κυριακή μεταφέροντας τρόφιμα, προμήθειες και σκηνές, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους μεταφέρονται εντός Τουρκίας όσοι χρίζουν νοσηλείας.

Περίπου 35.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει μέχρι στιγμής τα σπίτια τους στα περίχωρα του Χαλεπίου ενώ προωθούνται οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ υπό την κάλυψη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Η έξοδος συνεχίζεται και ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τις 70.000.

Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορα, τονίζοντας ότι η Ένωση παρέχει κονδύλια για να διασφαλίσει ότι η χώρα «έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές να προστατεύσει και να φιλοξενήσει ανθρώπους που αιτούνται άσυλο».

Βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου, η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στην Τουρκία από τη Συρία. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ αναμένει από την Άγκυρα μέτρα για τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.